20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Путин нареди да се отнемат американските пари и имущество в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се разрешава като компенсация за „нанесени щети от изземване на руска собственост в САЩ“ да се върши същото в Русия с американска собственост.

Русия ще изготви списък с американски активи, които да конфискува, ако бъдат отнети нейни активи в Съединените щати, пише. Декрет на руския президент Владимир Путин оторизира специална комисия да определи активите. Те включват недвижими имоти, акции, движимо имущество и права върху собственост.

Поради спадналите нива на инвестиции от западни държави, Русия няма възможност да отговори директно, ако замразените в западни банки техни активи за над 300 милиарда долара бъдат отнети. Може да се насочи към изземането на активи на частни фирми, обясняват икономически експерти.

Путин е поръчал на правителството си „да установи в специален порядък компенсации на щетите, причинени на Русия от неприятелските действия на САЩ”.

На 24 април Сенатът на САЩ одобри проект, който включва предаването на Украйна на замразени руски активи.

През януари 2022 г. руското издание „РИА Новости” написа, че в Русия се намират $288 млрд. от активите на западни компании. В края на 2023 г. тази сума е намалена до $215 млрд., от които $98,3 млрд. идват от Кипър и $50,1 млрд. от Нидерландия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини