- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Путин натисна руските олигарси да изтеглят милиардите си от Европа


Руските милиардери, притиснати от международните санкции и изправени пред натиска на президента Владимир Путин да репатрират богатството си, са изтеглили активи на стойност десетки милиарди от Европа след инвазията в Украйна.

Миналия месец акционерите на United Medical Group CY Plc и MD Medical Group Investments Plc, контролирани от магнатите Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха преместването на компаниите от Кипър в Русия. Това прехвърляне ще помогне за увеличаване на общата стойност на активите, които са били пререгистрирани от най-богатите руснаци от февруари 2022г. насам, до не по-малко от 50 млрд. долара, според данни, събрани от Bloomberg.

Преместването прекъсва дългата традиция, по силата на която руските милиардери предпочитаха да държат активите си в Европа, като се възползват от примамливите инвестиционни условия, ниските данъци и възможностите да печелят дивиденти в чужда валута.

Богатите руснаци имат все по-малко места по света, където могат да установят богатствата си, тъй като повечето от тях са под ударите на европейски, американски и британски санкции.

Така Русия вече им изглежда като по-малкото зло, казва Наталия Кузнецова, партньор в компанията „Бизнес салюшънс енд текнолоджис“ (Business Solutions and Technologie), работила в Русия под бранда „Делойт“ (Deloitte), пише Bloomberg.

Кремъл оказва натиск върху най-богатите руснаци да репатрират активите си от страните, които нарича „недружелюбни“. Договорите за двойно данъчно облагане бяха преустановени, което прави непрактично да останат регистрирани на места като Европа. Русия затруднява компаниите да изплащат дивиденти или да продават активи на регистрирани в такива юрисдикции юридически лица.

„Връзката Русия-Кипър сега не работи много добре по отношение на паричните преводи“, казва Алексей Кузнецов, партньор в B1, която преди това е работила в Русия с бранда Ernst&Young. „Това се решава чрез преместване в приятелска юрисдикция или в Русия“.

През август Путин инструктира правителството да създаде механизъм, който ще позволи на Русия да си възвърне контрола върху руски компании, когато този контрол се упражнява чрез чуждестранни юридически лица и е бил загубен в резултат на санкциите.

За да привлече магнатите у дома, Кремъл използва стимули като местни „офшорни“ зони с ниско данъчно облагане, които въведе през 2018 г. и постоянно доработва. Русия също така повиши разходите за съхраняване на активи в традиционни убежища като Кипър или Малта, докато холдингите с международни активи, които се пререгистрират в Русия, могат да се възползват от данъчни облекчения.

 

Снимка: Kremlin.ru

- Реклама -

Последни новини