23.8 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Путин обяви, че Русия няма да атакува нито една страна от НАТО

Русия няма намерение да атакува нито една страна от НАТО и няма да нападне Полша, балтийските държави или Чешката република. Ако обаче Западът достави изтребители F-16 на Украйна, те ще бъдат свалени от руските сили, заяви късно в сряда президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

В речта си пред пилоти от руските военновъздушни сили Путин заяви, че след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. воденият от САЩ военен съюз се е разширил на изток към Русия, но че Москва не планира да нападне държава от НАТО.

„Ние нямаме агресивни намерения към тези държави“, каза Путин според стенограма на Кремъл, публикувана в четвъртък. „Идеята, че ще нападнем някоя друга държава – Полша, балтийските държави, чехите също се плашат – е пълна глупост. Това е просто глупост.“

Кремъл обвинява САЩ, че се борят срещу Русия, като подкрепят Украйна с пари, оръжия и разузнавателни данни. Москва твърди, че отношенията с Вашингтон вероятно никога не са били по-лоши. Запитан за изтребителите F-16, които Западът е обещал да изпрати на Украйна, Путин заяви, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна.

„Ако те доставят F-16, а те говорят за това и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуацията на бойното поле“, каза Путин. „И ще унищожим самолетите, както днес унищожаваме танкове, бронирани машини и друго оборудване, включително ракетни установки“, допълни той.

Путин заяви, че F-16 може да носи и ядрени оръжия. „Разбира се, ако те ще бъдат използвани от летища в трети страни, те стават за нас легитимни цели, където и да се намират“, каза държавният глава.

Забележките на Путин дойдоха след изказване на украинския външен министър Дмитри Кулеба, че самолетите трябва да пристигнат в Украйна през следващите месеци.

Последни новини

- Реклама -