13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Путин подкрепя плана на Китай за мир с Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, предаде Ройтерс. В интервю, дадено на китайската новинарска агенция Синхуа преди посещението на Путин в Китай тази седмица, руският лидер изтъква, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост.

Путин казва още, че Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта, който трае вече повече от две години. „Китайският план и принципите, публикувани миналия месец от китайския лидер Си Цзинпин, отчитат факторите зад конфликта“, поясни руският президент.

„Оценяваме положително подхода на Китай към решаването на украинската криза“, е казал Путин пред Синхуа съгласно текста на интервюто на руски език, публикуван на уебсайта на Кремъл. „В Пекин наистина разбират причините за кризата и глобалното ѝ геополитическо значение“, каза още руският лидер.

Допълнителните принципи за решаване на кризата, които Си Цзинпин изложи в рамките на преговорите си с германския канцлер Олаф Шолц, са реалистични и конструктивни стъпки, които развиват идеята, че е необходимо манталитетът от Студената война да бъде преодолян, изтъква Путин.

Преди повече от година Пекин публикува план от 12 точки, съдържащ общи принципи за слагане на край на войната в Украйна. Планът беше посрещнат положително както от Русия, така и от Украйна.

Руският президент Владимир Путин подписа вчера указите за назначаването на министрите в новото правителство.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img