- Реклама -

- Реклама -

11.8 C
София
петък, 1 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Путин похвали своя скъп приятел Си Дзинпин по време на срещата в Пекин

Руският президент Владимир Путин се обърна към международните делегати на форума „Един пояс, един път“ в Пекин в сряда, като заяви, че Русия и Китай споделят желанието за „равноправно, взаимноизгодно сътрудничество“ в света.

Тази седмица Пекин е домакин на представители на 130 държави на форум, посветен на мащабния търговски и инфраструктурен проект на китайския президент Си Дзинпин – инициативата „Един пояс, един път“.

Начело на списъка с гостите е Путин, който е на първото си пътуване до голяма световна сила, след като инвазията на Москва в Украйна постави режима му в международна изолация.

Путин нарече китайския президент свой „скъп приятел“ и похвали инициативата за това, че обединява света.

Стана ясно, че днес те трябва да проведат задълбочени разговори в рамките на форума, като на срещата на върха ще бъде засегната войната между Израел и палестинската военна организация „Хамас“.

„Относно Северния морски път Русия не просто предлага на партньорите си да използват активно неговия транзитен потенциал. Нещо повече – каним заинтересованите страни да участват пряко в неговото развитие“, заяви руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

„Готови сме да осигурим надеждна ледена навигация, комуникации и доставки“, допълни той.

Путин изтъкна, че „още през следващата година навигацията за товарните кораби от ледови клас по цялото протежение на Северния морски път ще стане целогодишна“.

„Русия и Китай, както и повечето страни в света, споделят желанието за равноправно, взаимноизгодно сътрудничество с цел постигане на всеобщ устойчив и дългосрочен икономически напредък и социално благополучие, като същевременно се зачитат цивилизационното многообразие и правото на всяка държава на собствен модел на развитие“, заяви Путин в сряда.

Китайският президент Си Дзинпин пък заяви в своето слово, че огромният инфраструктурен проект „Новите пътища на коприната“ (което е друго наименование на „Един пояс, един път“), лансиран от Пекин в около сто държави, ще „даде нов тласък на световната икономика“.

„Новите пътища на коприната“ целят да засилят свързаността между народите в сферата на политиките, в инфраструктурен, търговски и финансов план, и да дадат нов тласък на световната икономика“, заяви Си в речта си при откриването в Пекин на третия форум, посветен на този проект, предаде агенция Синхуа.

Президентът отбеляза, че Китай е против всякаква икономическа принуда и прекъсване на връзки във време, когато някои политици в Европа и САЩ искат да намалят зависимостта на страните си от азиатския гигант.

„Ние сме против едностранните санкции, икономическата принуда, прекъсването и намаляването на икономическите връзки“, заяви лидерът в речта си, цитиран от Франс прес.

„Твърдо вярваме, че само чрез взаимноизгодно сътрудничество нещата могат да бъдат свършени, и то добре“, добави Си Дзинпин. „Китай желае да задълбочи сътрудничеството с партньорите си по Новия път на коприната и да работи неуморно за модернизирането на всяка страна по света“.

Си и Путин се срещнаха във вторник вечерта по време на събитието, с което започна форумът, като си стиснаха ръцете и размениха любезности.

„Китайският президент Си Дзинпин проведе разговори с руския държавен глава Владимир Путин, който е в Пекин за третия форум за международно сътрудничество „Един пояс, един път“, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -