18.9 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Путин пристигна в КНДР: CNN разкри последствията от подобно „приятелство“

 

Посещението на Путин в Северна Корея може да има последици далеч отвъд бойното поле в Украйна. Това е значителна стъпка към партньорство, основано на споделена враждебност към Запада и неговите съюзници, което овластява двамата лидери и задълбочава глобалните разломи, пише CNN.

„Връзката между двете страни е не просто необходимост. Виждаме, че двете нации формират все по-последователен единен фронт и се противопоставят на Съединените щати и Запада“, твърди Едуард Хауел, преподавател по политика в Оксфордския университет.

Путин отиде да се види с Ким Чен Ун след среща с китайския лидер Си Дзинпин и срещата на върха на Г-7, където западните лидери да покажат солидарността си относно войната на Руската федерация в Украйна. Междувременно Северна Корея се противопоставя на сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ, Южна Корея и Япония.

Ким Чен Ун беше в Русия през септември, а скоро след това руската армия получи севернокорейски боеприпаси и ракети. Те помогнаха на Москва да попълни запасите си и да бъде в крак със западната подкрепа за Украйна. Експертите смятат, че това споразумение може да позволи на КНДР да види реалната картина на своите оръжейни възможности, а също така да помогне за увеличаване на износа.
Южнокорейски официални лица твърдят, че получават храни и други стоки от първа необходимост от Москва. По време на тази среща Путин заяви, че са готови да помогнат на Северна Корея да развие своята космическа и сателитна програма. Само няколко седмици по-късно успешно беше изстрелян първият севернокорейски военен разузнавателен спътник – Malligyong-1.

Експертите смятат, че Ким Чен Ун иска да получи достъп до ноу-хау за редица руски модерни оръжия и технологии, свързани с обогатяването на уран, проектирането на реактори или ядрени двигатели за подводници. Възможно е той да смята, че това е просто необходимо за оцеляването на неговия режим.

Анкит Панда, старши научен сътрудник в програмата за ядрена политика в изследователския център Carnegie Endowment for International Peace, твърди, че е малко вероятно Путин да бъде твърде нетърпелив да започне ядрено сътрудничество, тъй като Русия може да сподели „по-малко чувствителни“ технологии – например за подобряване на радари или ракети земя-въздух.

В същото време той може да използва посещението, за да получи постоянната подкрепа на КНДР, както и да покаже на света, че Москва не е сама. „Путин набляга на това, че Русия има приятели – и популяризира идеята, че войната е непечеливша за Украйна, защото Русия няма да изчерпи оръжията си“, смята Джон Ерат, старши политически директор в Центъра за контрол на въоръженията и неразпространение.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини