38.5 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

Путин: Русия предлага не замразяване на конфликта, а приключването му

Президентът на Русия Владимир Путин назова условията на Москва за мир в Украйна, които включват изтегляне на украинските войски от територията на ЛНР и ДНР, както и от Запорожка и Херсонска област, които Русия е анексирала, защита на правата рускоезичните граждани на останалите територии на Украйна, както и отмяна на антируските санкции.

Освен това Киев трябва да се откаже да членува в НАТО и да обяви неутралитет. Тези заявления прозвучаха по време на среща на руския президент с ръководството на Министерството на външните работи на Русия. След като Украйна изпълни тези условия, огънят ще бъде незабавно прекратен и Русия е готова да започне преговори. Ако Киев и Западът се откажат от новото мирно предложение, след това условията ще бъдат съвсем различни, заяви той.

Ето какво още каза Путин (цитати по ТАСС):

На швейцарската среща на върха за Украйна няма да се обсъждат фундаментални въпроси, а всичко ще се сведе до демагогия и обвинения срещу Русия.
Невъзможно е да се постигне споразумение в Украйна без участието на Русия.
Западът лицемерно призовава Русия да проведе преговори, но Украйна ги забранява, което „изглежда идиотско“.
Документите, които сега подписват киевските власти, не могат да имат правна сила, такива споразумения са нищожни.
Конференцията в Швейцария по въпросите на Украйна е опит за „подвеждане на дискусията“ и означаване на легитимността на киевските власти.
Западната схема за гарантиране на сигурността не работи, „дипломацията в стил НАТО“ дава обратен резултат.
Нито една държава в света не е застрахована от това да се присъедини към списъка на жертвите на „западната дипломация“.
Егоизмът и арогантността на Запада доведоха до изключително опасно състояние, доближихме се до точката, от която няма връщане назад. Именно Вашингтон е този, който подкопа стратегическата стабилност в света.
Все повече държави се стремят да укрепят своя суверенитет, самодостатъчност, национална и културна идентичност.
Евроатлантическата система за сигурност се е разпаднала и трябва да бъде създадена наново. Бъдещата архитектура за сигурност трябва да бъде отворена за всички евразийски държави, които желаят, включително и за членовете на НАТО.
Спекулациите, че Русия ще нападне Европа са „абсолютна глупост“. Не Русия представлява опасност за Европа, а нейната критична, почти пълна зависимост от САЩ.
Европейските политици „преглъщат“ американския натиск, скандалите, наблюдението и закупуването на скъп американски газ.
Ако Европа иска да остане като един от световните центрове, тя трябва да бъде в добри отношения с Русия, Москва е готова за това.
В света се формира многополярност и дълбоките промени вдъхват оптимизъм. Светът се променя бързо и вече няма да е същият като преди, все повече държави се стремят към самостоятелност.
Русия ще съдейства за безпроблемното включване на новите членове на БРИКС и ще вземе необходимите решения до срещата на върха в Казан.
Потенциалът на БРИКС ще му позволи да се превърне в една от основите на многополюсния свят.
Русия се интересува от диалога за създаване на неделима система за сигурност, включително в рамките на ООН.
ДНР и ЛНР са имали право да обявят независимостта си, но киевският режим е отприщил война срещу тях. Руската федерация не е започнала войната в Украйна, именно киевският режим започна и продължава военните действия, а това е агресия.
Руският и украинският народ щяха да намерят начин да разрешат конфликта, но той възникна заради авантюристичната политика на Запада.
През 2022 г. руските войски се приближиха към Киев, имаше различни варианти за действие, но нямаше решения за щурм на града.
Киев подготвяше нападение срещу Донбас, затова Русия призна независимостта на ДНР и ЛНР и сключи договор в съответствие с международното право.
Украинската криза е пример за взаимозависимостта на света, като последиците от нея отекват по цялата планета.
Новите територии са завинаги с Руската федерация, този въпрос дори не може да бъде обсъждан.
Русия предлага не замразяване на конфликта, а приключването му.

 

Снимка: БТА/AP

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини