30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.
Категории:

Путин: Ядрените сили на Русия са в пълна бойна готовност. Ще отидем до края

Защо да се страхуваме? Не е ли по-добре да отидем до края? Това заяви руският президент Владимир Путин пред репортери в края на държавната си визита във Виетнам, предава ТАСС. Руските въоръжени сили се подготвят за всички възможни сценарии за развитие на събитията на линията на бойно съприкосновение в зоната за специални операции, каза още той.

„Стратегическите ядрени сили на Руската федерация винаги са в състояние на пълна бойна готовност. Това, което се прави сега в западните страни, ни тревожи много, но ние внимателно следим това и в случай на увеличаване на заплахите, ще реагираме адекватно“, каза президентът.

Русия няма нужда от превантивен удар, защото при контраудар противникът ще бъде гарантирано унищожен. Русия обмисля промени в ядрената си доктрина, това се дължи на работата на врага за намаляване на прага за използване на ядрени оръжия, поясни руският лидер. Доставянето на смъртоносни оръжия от Сеул на Киев би било грешка, изтъкна той.

Спекулациите за стратегическо поражение на Русия в специалната военна операция (СВО) са голяма грешка, добави Путин. „За Русия това означава край на нейната държавност, ето какво означава. Това означава краят на хилядолетната история на руската държава. Мисля, че това е ясно на всички“, каза президентът.

Русия не изключва възможността да доставя оръжия на други страни в отговор на помощта от Запада за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), добави руският президент.

Путин коментира атаките на киевския режим на територията на Руската федерация, които се извършват със западни оръжия, като подчерта, че тези действия са близки до акт на агресия. Ръководителят на Русия уточни, че западните страни доставят оръжия на Украйна, освобождавайки се от отговорност за по-нататъшния им контрол и използване.

„И ние също можем да кажем: доставили сме нещо на някого и след това не контролираме нищо и нека те да мислят по тази тема“, каза Путин.

Западът ще смени Зеленски през първата половина на следващата година, прогнозира Путин. Руската федерация е готова да отговори на предложението за преговори за Украйна още утре, независимо къде ще се проведат, предложенията на Москва са на масата, добави той.

Ако Киев обвърже преговорите с изтеглянето на руските войски, тогава това никога няма да се случи, заяви Путин и обясни, че не знае нищо за това някой член на украинската Рада да е готов за преговори.

Опитите на украинска страна на всяка цена да „изтласка“ руските сили от Харков ще струват много скъпо на Киев, каза руският президент.

„Всъщност тази команда (да се действа на бойното поле) „на всяка цена“ – уверявам ви, че е така, знам за какво говоря – ако не се основава на реалността, тогава то ще струва много скъпо на украинските въоръжени сили“, каза руският лидер.

В същото време той подчерта: Русия няма за цел да се доближава до Харков. „Това е, така да се каже, тактическо направление и врагът ще се опита да го представи като стратегически успех, ако успее“.

Колективният Запад тласка Украйна на всяка цена да „притисне“ частите на руските въоръжени сили до линията на държавната граница, за да представи това впоследствие като „голям успех“, каза още Путин.

„Знаем, че основно американците и европейците натискат украинците да изтласкат нашите части на държавната граница на всяка цена – отново искам да подчертая това, всяка цена – и те планират да представят това като голям успех през 2024 г. “, подчерта държавният глава.

Трудната ситуация в света изисква по-ясно укрепване на правните отношения със страните във важни области. Именно в този контекст беше сключено споразумение с КНДР, обясни руският президент.

„Ситуацията в света се развива по такъв начин, че изисква укрепване на регулаторната рамка с нашите партньори, особено в онези области, които смятаме за важни, включително като вземем предвид това, което се развива в Азия“, коментира руският президент споразумението за стратегическо партньорство с Пхенян.

Ситуацията в света се променя, това налага реформа на ООН, но тя трябва да бъде основана на широк консенсус, подчерта той.

„Съветът за сигурност като ключов орган на ООН се появи в резултат на Втората световна война и, разбира се, ситуацията в света изисква някаква реформа на тази международна институция, но тя трябва да е на базата на широк консенсус, защото ако това е някакво задкулисно решение на група държави, на една държава, то няма да донесе нищо добро на международната общност, защото тя просто ще загуби този инструмент за разрешаване на спорове“, каза Путин.

Никой не обича снобизма и няма да прости, каза Путин за последствията от западните санкции за различните страни. Руският президент смята за очаквана реакцията на западните страни на изказаните от него мирни предложения за разрешаване на украинския конфликт.

„Що се отнася до реакцията на нашите западни, т.нар. партньори на мирните ни инициативи, очаквах точно такава реакция на първия етап. Какво ще се случи по-късно – времето ще покаже. Всичко ще зависи от това как ще се промени ситуацията на място“, каза руският лидер.

„Мисля, че някои разумни политици тепърва ще се замислят дали направените от мен предложения са реалистични, обективни и отговарят на интересите на всички договарящи се страни, включително на цяла Европа, ако тя наистина иска да сложи край на конфликта“, добави Путин.

Споразумението между Русия и КНДР няма съществени нови разпоредби в сравнение с подобно споразумение между Москва и Пхенян от 6 юли 1961 г., изтъкна руският президент.

„Това споразумение не е нещо ново. Ние сключихме това споразумение поради факта, че старото споразумение престана да съществува. Там всичко беше същото, тук няма нищо ново“, отбеляза Путин.

„Разбира се, в съвременните условия това изглежда особено остро, но въпреки това не сме променили почти нищо. КНДР има подобни споразумения с други страни“, добави Путин.

Трябва да работим за преразглеждане на санкциите срещу КНДР, изтъкна още Путин.

Блоковата система се заражда в Азия, НАТО реално „навлиза“ в региона, което е заплаха за сигурността и изисква реакция от Русия, заяви още руският лидер. „Виждаме какво се случва в Азия: сглобява се блоковата система“, отбеляза държавният глава.

„НАТО вече се „премества“ там – сякаш за постоянно, това, разбира се, създава заплаха за всички страни в региона, включително за Руската федерация. Ние сме длъжни да отговорим на това и ще го направим“, добави Путин.

Отговаряйки на въпрос на журналисти кое е било определящото за севернокорейския лидер Ким Чен Ун да подпише споразумението, когато „срещу Русия се води необявена война“, Путин каза: „Вие го питайте“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини