- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Путин: Западът загуби връзка с реалността

Не Русия е започнала войната в Украйна, тя бе предизвикана от Запада, който е загубил връзка с реалността, а Москва се опитва да сложи край на войната със своята специална военна операция.

Това заяви президентът Владимир Путин в реч пред годишната среща на международния дискусионен клуб “Валдай” в Сочи.

“Ние не сме започвали така наречената война в Украйна. Напротив. Ние се опитваме да я завършим”, заяви Путин. И увери, че украинската криза не е териториален конфликт и Русия не се стреми към завоюване на нови територии. В случая с Украйна ставало дума за принципите, на които ще се базира новият световен ред.

“Историята на Запада всъщност е хроника на една безкрайна експанзия. Западното влияние в света представлява огромна военно-финансова пирамида”, подчерта Путин.

Пред участниците във форума той посочи, че мисията на Русия е да “изгради нов свят”.

“Трайният мир ще бъде установен само когато всички се почувстват в безопасност, когато осъзнаят, че мнението им се зачита и че в света има равновесие, когато никой вече не може да принуди другите да живеят така, както иска хегемонът”, каза стопанинът на Кремъл.

Руският президент разкри своето виждане за бъдещето на международните отношения, които трябва да се базират на откритостта, многообразието, максимално широкото представителство, всеобщата сигурност, трайния мир, справедливостта и равноправието. И изрази увереност, че т. нар. двуполюсен свят със сигурност ще се утвърди.

Путин коментира и как според него се отразява войната срещу Украйна на руската икономика. Той каза, че икономиката на Русия може да се справи с военните разходи, въпреки че е изправена пред някои предизвикателства. Според Путин всички проблеми, свързани със западните санкции срещу Москва, вече са преодолени.

Руският президент хвърли светлина и върху разследването на самолетната катастрофа, в която загина създателят и шеф на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин. Не е имало външно въздействие върху самолета, в телата на загиналите са намерени парчета от ръчни гранати, съобщи Путин.

Така той отхвърли тезата, че самолетът е бил ударен от ракета, и застъпи друга от възможните версии – че катастрофата е предизвикана от ръчни гранати, взривили се вътре в машината. В инцидента загинаха общо десет души, сред които двамата най-приближени на Пригожин.

На въпрос дали Русия трябва да промени ядрената си стратегия, като намали прага за употреба на ядрено оръжие, Путин отговори: “Днес няма ситуация, в която нещо да застраши руската държавност и съществуването на руската държава. Мисля, че никой човек със здрав ум и ясна памет не би си помислил да използва ядрено оръжие срещу Русия”.

 

 

Източник: trud.bg

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -