22.8 C
София
събота, 18 май 2024 г.

Радев активира акцията срещу контрабандиста Паскал


Контрабандистът Никола Николов-Паскал се е върнал в големия бизнес с трафик на нелегални цигари през 2022 година. Това става по време на управлението на правителството на Кирил Петков, научи ексклузивно „Филтър“ от източници, запознати с разследването на аферата в Агенция „Митници“.

До 2015 година Паскал е един от най-едрите контрабандисти в бранша, но след това губи връзките си, десетки негови тирове са заловени на границата, а подготвена за претоварване стока е откривана от ГДБОП и митничари в складове точно преди да бъде претоварена. След това излиза от голямата игра, но има достатъчно пари, за да живее охолно в Гърция. Там тарикатът купува десетки имоти, които дава под наем.
Заради дългия престой извън голямата контрабанда името на Никола Николов беше позабравено у нас. Но само до 3 април, когато бяха арестувани шефката на митниците Петя Банкова и двамата й приближени Стефан и Марин Димитрови от Хасково. Според прокуратурата те са били връзката на Паскал с хора от високите етажи на властта.
Точно бащата и синът влизат в полезрението на ДАНС с честите си контакти с Никола Николов-Паскал и това се случва още през пролетта на 2022 година. За тях започва оперативна разработка. Тогава управлява кабинетът с премиер Кирил Петков, който е подкрепен от ПП, ДБ, БСП и ИТН. По това време вътрешен министър е Бойко Рашков, който вече е близък приятел с Марин Димитров, който тогава е шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Година по-рано Марин Димитров търси Бойко Рашков в кабинета му, за да стане свидетел срещу Бойко Борисов. Връзката между двамата е направена от Тенчо Тенев, бивш шеф на столичния КАТ, който е от Хасково също като Димитров и Никола Николов-Паскал. Въпреки твърде спорната си репутация Тенев дълго време е несменяем на поста си. В кабинета на сглобката е уреден дори за съветник на премиера Николай Денков.
През 2022 година Паскал започва да възстановява каналите си за контрабанда с помощта на Марин Димитров и сина му Стефан. Разработката още оттогава е на ДАНС. Агенцията се ръководи от Пламен Тончев, когото „Продължаваме промяната“ искаха да уволнят с обвинението, че е човек на Румен Радев. Изострените отношения на президента с върхушката на МВР катализират разработката срещу контрабандните канали на Паскал и веселата хасковска групичка от хора по високите етажи на властта.

При последните две правителства на Радев с вътрешен министър Иван Демерджиев контрабандистът Никола Николов отново се прибира на сянка в Гърция, но с кабинета на сглобката и връщането на ПП-ДБ на власт пак нахлува мощно в бизнеса. Всяка негова стъпка е следена изкъсо през цялото време, а за да не изтича информация, случаят не е докладван на прокуратурата и на Антикорупционната комисия до реализацията на 3 март, когато е заловен един от тировете на Паскал до село Црънча. В последните 30 дни агентите събират достатъчно доказателства за връзките на Стефан и Марин Димитрови с новата тогава шефка на митниците, както и с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Неслучайно ПП и ДБ са единствените партии, които защитават Петя Банкова, баща и син Димитрови и Живко Коцев въпреки неоспоримите доказателства, че са свързани с контрабанда и покровителстването на каналите в полза на Паскал. Засега единствената загадка е къде е Никола Николов-Паскал и дали ще бъде върнат с белезници в България, ако бъде заловен в Гърция. Досега той винаги се е разминавал с ареста.

Александър МЕТОДИЕВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img