11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Радев и Главчев решават за рокадите в служебния кабинет

В понеделник президентът Румен Радев и премиерът Димитър Главчев ще имат нова среща на „Дондуков” 2, за да решат за рокадите в служебното правителство. В тази решаваща политическа седмица Народно събрание се събира на последни три редовни заседания, преди да излезе във ваканция.

Очаква се политическата развръзка на казуса с министъра на външните работи в служебния кабинет. Преди седмица Главчев поиска смяната на Стефан Димитров. Първото предложение беше за Даниел Митов от ГЕРБ, но той отказа след редица критики. Така министър-председателят обяви, че няма „План Б” и реши сам да поеме и този пост. Президентът го посъветва да помисли до понеделник.

Казусът с поста за министър на външните работи в служебното правителство се задълбочава. Премиерът Димитър Главчев предложи сам себе си за позицията, след като Даниел Митов от ГЕРБ се отказа. Президентът нарече искането „авангардно” и го призова да помисли до понеделник, когато го кани на нова среща.

Припомняме, че всичко започна пет дни след като премиерът Димитър Главчев предложи смяна на министъра на външните работи Стефан Димитров. Държавният глава Румен Радев му даде два дни да помисли, след това заяви, че е готов да приеме решението му.

„Водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема МВнР, аз ще поема политическа отговорност и за външно министерство. В сегашния състав с министър Димитров цялата политическа отговорност я поема президентът Радев”, заяви Главчев в събота. Той каза още, че сега на ход е президентът, който трябва да издаде указ.

Колкото до отношенията си с настоящия министър на външните работи Стефан Димитров, Главчев ги определи така: „Имаме комуникация, но старите хора имат една приказка: „Доверието е като душата – веднъж напусне ли няма връщане”, заяви Главчев.

„Вчера в края на деня ми се обади г-н Главчев с това доста авангардно предложение и аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство”, заяви още Радев.

„В понеделник сутринта ще направим последен разговор и ако той държи, както съм казал, приемам всички негови предложения и не се намесвам в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол, извън нормалността. И нека е ясно, че в случая аз не съм защитавал г-н Стефан Димитров, аз съм бил против това зам.-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина”, заяви Румен Радев. Той отговори и на обвиненията на ПП-ДБ, че е в договорка с ГЕРБ и ДПС.

„Хората, които до вчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че аз се съм с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е абсолютно смехотворна”, каза Радев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не одобри и второто предложение на Главчев за министерство на външните работи. Тя заяви, че очаква председателят на парламента да насрочи за гласуване искания вот на недоверие срещу кабинета. „Дали е Даниел Митов или Главчев – това е Борисов. Все едно си назначаваме Борисов за външен министър, защото и двамата са ярки лица на ГЕРБ. ГЕРБ ще прави изборите в чужбина. Естествено, че не сме съгласни с това”, каза Нинова.

Така очакванията са днес държавният глава да издаде два указа – за смяната на министъра на външните работи и за смяна на министъра на земеделието, каквото предложение също имаше от премиера.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img