15.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Радев няма срок да издаде указ за смяна на външния министър

Снимка: бТВ

Радев няма срок да издаде указ за смяна на външния министър. Това каза пред БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по повод на предложението на служебния премиер Димитър Главчев късно снощи. Той поиска министърът на външните работи Стефан Димитров да бъде сменен с депутата от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов.

Днес Киселова каза, че вероятно държавният глава е бил уведомен предварително за готвената рокада. Той най-късно утре ще издаде указа за смяна на външния министър:

„Въпросът е предварително уточнен преди да бъде оповестено предложението, за да може президентът да даде предварително съгласие. Възможно е и без съгласието на президента. Но тогава може да се стигне до по-сериозен проблем – министър- председателят да бъде сменен. Според мен обаче президентът е бил уведомен и рамките на днешния ден или утре ще издаде указ“, допълни доц. Наталия Киселова.

Киселова припомни, че при назначаването на служебното правителство Радев каза, че няма да има съучастие във формирането на този служебен кабинет. „По тази причина той няма да прави обструкции и да бави“ Това според нея е за да може Румен Радев да казва през цялото време: „Тази процедура я оспорих в Конституционния съд. Според мен тя е противоречаща на конституцията. Поради тази причина аз под никаква форма няма да се включа в последващото ѝ развитие“.

Киселова припомни, че при съставянето на служебния кабинет от ГЕРБ са подчертавали, че нямат свой представител в правителството. Но с включването на Митов от партията официално стават активен участник в него. Тя подчерта още, че няма пряка забрана участник в служебния кабинет да е и кандидат за депутат. Но това би било проява на лош вкус.

Искането за рокадата, за която е нужен президентски указ, дойде часове, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че „ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img