25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Радев: Призовавам за глас на разума, за дипломатически усилия за мир


Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели. Това заяви президентът Румен Радев в коментар след покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

Според президента тази война ще се разраства.

„Неприемливо е в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза. Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход. Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение“, допълни Румен Радев.

По думите му за това са допринесли много политици, партии и медии с тяхното представяне на всеки различен глас като проруски, което е крайно несправедливо и води до тези негативни последствия.

„Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. Всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност. Ако така продължават нещата и не се сложи край на тази война, ще имаме демографски опустошена страна – Украйна, с напълно унищожена инфраструктура, индустрия и производства и това ще доведе до тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа. Затова всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен и за Украйна, и за Русия, и за всички нас. Призовавам за глас на разума, за дипломатически усилия за мир, а не за непрекъснато наливане на оръжие. С или без оръжие отиваме към сходен изход – разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва да плащаме впоследствие. Това се отразява на всички избори – и в Европа, и в САЩ, и навсякъде по света“, каза още Румен Радев.

Президентът поясни, че на тези и на следващите избори българите ще избират между войната и мира.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини