20.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Радев се срещна с посланиците на страните от Вишеградската група

„България ще продължи да бъде надежден партньор в транзита на енергийни ресурси към страните от Централна и Източна Европа и за осигуряването на енергийната сигурност и стабилност в региона“. Това заяви държавният глава Румен Радев.

Той се срещна с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите от Вишеградската група в България. В срещата участваха посланикът на Чешката република у нас Мирослав Томан, посланикът на Република Полша Мачей Шимански, посланикът на Словашката република Васил Гривна и посланикът на Унгария Миклош Борош.

По време на разговора помежду им президентът Радев открои предприетите от страната ни действия за възстановяване на предвидимостта в българската енергетика с отмяната на т. нар. енергийна вноска за пренос на природен газ през територията на страната ни. Държавният глава подчерта и положените усилия за диверсификация на доставките на природен газ за България чрез осигурения достъп до терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и резервираните капацитети там, както и за увеличаване на възможностите на българската газопреносна мрежа за транзит към съседите ни и региона.

Във връзка с това беше обсъден и потенциалът на българската инициатива Solidarity Ring за сътрудничество между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR за пренос на допълнителни количества на природен газ към Европа.

Румен Радев изрази признателност за подкрепата на страните от „Вишеградската четворка“ за пълноправно членство на България в Шенген и изрази позицията си за още по-тясно партньорство в областта на миграционната политика на ЕС. Тя следва да се фокусира не само върху миграционните потоци към Европа, а и на съвместна работа с държавите, от които произхождат мигрантите.

Рисковете за сигурността на Европа от продължаващата война на Русия срещу Украйна и подходите за справяне с негативните социални и икономически последици от нея за страните членки на ЕС, също бяха обсъдени.

Вишеградската група е създадена през 1991 г. от президентите на Чехословакия и Полша и министър-председателя на Унгария. Първоначално групата е наричана „Вишеградска тройка“, а след разделянето на Чехословакия на две самостоятелни държави Чехия и Словакия  се преименува на „Вишеградска четворка“. Създаването на формата е мотивирано от стремежите на държавите-участници към устойчиво икономическо развитие и засилване на сътрудничеството в регионален план.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img