32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Радев за катастрофата с кола на НСО: Законът трябва да се спазва, особено от политиците

Кой е виновен и какви са били обстоятелства, трябва да изяснят компетентните органи. Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото е написан с кръв. Трябва да се спазва особено от политиците, които следва да дават пример. Това каза президентът Румен Радев по повод пътния инцидент край Аксаково с участието на кола от НСО, при който загина един мъж. Държавният глава изрази съболезнования към семейството на жертвата.

„Аз никога не призовавам шофьорите ми да карат бързо. Те са професионалисти и преценяват“, категоричен бе Радев.

Той каза още, че инциденти е имало през всички години, откакто НСО съществува, и то доста по-тежки. „Не намирам основания да има промени в ръководството на службата“, каза още президентът.

в четвъртък автомобил на НСО, в който е пътувал съпредседателят на ПП Кирил Петков, катастрофира. При удара на колата с друг автомобил е загинал един човек. Инцидентът е бил причинена от кола, внезапно изскочила от път без предимство, съобщиха от пресцентъра на ПП.

Военната прокуратура образува досъдебно производство по случая, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

На брифинга в петък Радев коментира и предстоящото извънредно заседание на парламента във вторник.

„Положителното беше, че парламентът остава да работи, докато няма редовно правителство. Но НС няма да заседава, за да актуализира бюджета или да удовлетвори исканията, например – на висшите училища. Вероятно заседанието ще бъде употребено за предизборна трибуна“, коментира държавният глава.

Той призова РС Македония да спазва договорите за добросъседство. „Пътят на страната за Брюксел минава през София. Надявам се политиците в РСМ да разбират, че предизборната кампания приключи и ако деструктивното им говорене и поведение прерасне в реални действия, ще тласнат страната си към изолация, далеч от ЕС, което е в ущърб на държавата. България и Гърция им казаха, че преговорната рамка трябва да се изпълнява, както и двустранните договори. Въпросът не е само двустранен, трябва да се спазват правата на човека и да няма дискриминация. Това доведе до условието да има конституционни промени за защита на правата на македонските българи“, посочи той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини