- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Радостин Василев: Васил Терзиев е ала-бала, абсолютен анимационен герой

 

Автор: Петя БАХАРОВА

Радостин Василев е адвокат и политик. Избран е за народен представител в XLV, XLVI и XLVII народно събрание. През 2021 г. става министър на спорта, като през 2022 г. предава поста на Весела Лечева от служебния кабинет на Гълъб Донев. Той е сред учредителите на „Има такъв народ“, става депутат, но напуска партията и влиза в следващото Народно събрание от листите на ПП-ДБ. В момента е независим народен представител и кандидат за кмет на София.

-Господин Василев, защо се кандидатирахте за кмет на София? Какво ви накара изневиделица да го направите?

-Взех това решение заради случилото се преди 3 месеца. Измамата, която разкрих, пускайки записите от заседанието на „Продължаваме промяната“, трябваше да има друг ефект върху обществото по отношение на последиците от цялата шарлатания. Въпреки това „сглобката“ и правителство се сформираха. Аз съм може би единственият човек в това Народно събрание, който е гласът на хората. И в обществото, и в нашия екип се нагнети огромно напрежение от липсата на справедливост. Започнаха да се издигат кандидатурите за кмет на София. ПП, ДБ и „Спаси София“ избързаха да предложат Васил Терзиев. За нас това отново е подмяна, нещо, което е обратното на тезите и политиката на тези партии, особено на „Демократична България“ и ДСБ. Тези хора уж бяха за лустрация до второ, до трето поколение… Сега изведнъж подкрепят кандидат, за когото колегите от БСП в Народното събрание говорят, че не могат такъв внук да намерят.

В крайна сметка липсват истински кандидати, които да се явят опозиция на модела ГЕРБ. Предлагат се хора, които нито са подготвени, нито имат силата, смелостта и екипа да го направят.

Преди 15 дни взехме решение, че мога да бъда обявен като независима кандидатура, без партия зад мен, без общински съветници. Каква по-голяма гаранция, че един кмет ще работи в полза на обществото, ако няма на кого да разчита в Общинския съвет.

-Вашето говорене е повече като за парламентарни избори, а не за кметски…

-Точно така. Истината е, че ние се готвим и за парламентарни избори с моята партия, която все още не е учредена. Тази крачка с кметските избори в момента е необходима по много причини. Първо, за да покажа, че кандидат кмет за София и лидер на бъдеща партия ще има силен резултат. Моята последователност ми е нанесла изключително много вреди и главоболия през последните 3 години. Това доведе до формиране на голяма енергия за подкрепа при отчаянието, до което доведе управлението на Слави Трифонов и ИТН. „Промяната“ и ДБ също отчаяха хората след всички политически заходи, които направиха. Така убиха цялата енергия и надежда на хората.
Аз съм единственият кандидат за кмет до момента, който е бил министър, бил е пет пъти народен представител, председател на правната комисия в парламента и има над 10 години юридически стаж. Каня колегите на дебат, защото считам, че управлението и политиката са за хора, които разбират и са професионалисти поне в някаква сфера.

-Какъв опонент е за вас Васил Терзиев в кметската надпревара?

-Слушам Васил Терзиев и думи нямам. Не искам да го коментирам, но наистина в него няма нищо, което да направи впечатление дори за районен кмет, камо ли за кмет на София. Той потъна в глупостта на някои, които си помислиха, че може да издигнат кандидат с такъв бекграунд в демократичен град като София. В столицата има историческа и вродена непоносимост на хората към онзи строй. И затова тук не всичко може да се постигне с пари и влияние. Всъщност Васил Терзиев си го изяждат неговите хора. Не вярвам, че той има някакъв шанс да бъде кмет на София и не считам, че такъв кандидат е достоен. Смятам, че всеки един от другите кандидати притежава по-голяма компетентност от неговата. Да, той е развил успешен бизнес, не искам да коментирам как го е направил. Не съм сигурен, че той е толкова успешен заради своите качества. Слушам го – ала бала, празни приказки, никаква конкретика, а София е яма, яма на корупцията.

Не считам Васил Терзиев за някаква заплаха. Напротив, той е като анимационен герой в цялата тази игра. БСП и „Левицата!“ имат по-сериозен кандидат, „Възраждане“ също. С тях можем да говорим за социална политика, за мерки за енергийната бедност в София, за горенето на отпадъците. С Васил Терзиев не виждам нито една тема за експертен дебат. Затова го и каня на дебат. За да разбера дали не знае, или не говори умишлено по тези теми.

Основният ми опонент на тези избори ще е кандидатът, издигнат ГЕРБ и го очаквам с нетърпение.

-Ако станете кмет на София, ще махнете ли Паметника на съветската армия?

– Ще направя референдум, на който софиянци да кажат искат или не този паметник. Ако по-голямата част го искат – остава. Ако ли пък не – да кажат какво да сложим отгоре – Аспарух, Кубрат, Симеон… Нямам нищо против този паметник да го няма, но не бих се застъпвал за него по начина, по който популистки го прави Мая Манолова с цел да получи 5–10 гласа. Давам право на хората да кажат, защото ако не е пряката демокрация ,такъв спор не може да бъде разрешен с политическо решение. Дебатът за 3 март е същият и е ясен – 90 процента от хората не искат смяната на националния празник.

Тук ще вметна, че съм за въвеждане на еврото, когато България е готова, но подкрепям подписката за референдума на „Възраждане“. Не може да не бъде зачетено мнението на 600 хиляди българи. Истината е, че в политиците ни няма чувства за мяра. Те са пионки, които някой незнайно откъде ги командва.

-Ще изброите ли три приоритета, ако станете кмет на София?

-Първо ще обърна с хастара общината за измамите и корупцията през последните 12 години, както направих в Спортното министерство. Второто е сигурността в столицата, каквато в момента липсва във висока степен. Третата и най-основна задача е тотална подмяна на инфраструктурата, както и социалната дейност, свързана с детски градини и училища.

-Не ви ли притеснява реакцията на хората, които ви видяха като депутат от ИТН, след това на „Промяната“, а сега сте независим? Дали ще ви имат доверие да гласуват за кметската ви кандидатура?

-Истината е, че аз бях учредител на „Има такъв народ“. Имах огромно доверие, че един успял в шоубизнеса, в музиката човек, с обществено доверие като Слави Трифонов не би подвел хората. Това ми даваше гаранция, защото такъв човек, с такава лична популярност не се беше появявал на политическата сцена. Но ИТН се продаде. Не можех да допусна, че след като обявих война в Спортното министерство на завладените имоти, на незаконно строителство, на скандалните договори, Слави Трифонов ще оттегли подкрепата си към правителството на „Промяната“.

А за „Продължаваме промяната“ ще кажа, че не съм бил по никакъв начин част от тази партия. Бях поканен, помолен лично от Кирил Петков да помогна с тези структури, които напуснахме ИТН. На срещата с Кирил Петков, която беше в негова вила на морето, казах, че мога да стана коалиционен партньор, ако продължат политиката на антикорупция, която тогава водеха, и ако не се коалират с ГЕРБ. Той се закле, че това няма да стане. Е, видяхме какво стана. Няма как да остана с хора, които предават идеята и гласувалите за тях.

След разкритията, които направих със записите, аз предател ли съм? Всеки нормален българин, който има национално отговорна позиция, би напуснал след такъв запис. Срамно и позорно е, че има такава политическа група, в която само един намира достойнство.

-Подвоумихте ли се все пак дали да пуснете записа?

-Разбира се, че се подвоумих. Като го чух, първо се уплаших. Събрах колегите от гражданското движение, накарах ги да го изслушат и ги попитах дали да го публикувам. Те ми казаха, че национално отговорната позиция е да го направим и че ако го затаим, ставаме съучастници в национално предателство. Трябваше да решавам, защото имам семейство, родителите ми се притесняват. Зад мен няма посолства. Нали ги помните какви го говореха неолибералите и ПП – ГРУ, службите, космическите кораби, Бенджи, Закс и Звездният принц… Истината е, че таблетът ми беше иззет, беше направена експертиза и ми беше върнат. На него синът ми си играе игричките.

-Вие все пак сте депутат. Как върви управлението на държавата в момента, г-н Василев?

-Нещата се движат по записа, но са умножени многократно. Три месеца по-късно „сглобката“ нищо не прави, самите ГЕРБ ги саботираха два-три пъти. Познавам голяма част от министрите в кабинета. В потрес съм от някои от тях като министъра на транспорта, министъра на туризма, образователния министър, също и спортния, който не знае къде се намира. Имам чувството, че министърът на отбраната Тагарев не е български министър. Всичко от записа върви по план. Това е „сглобка“, на която е дадена спойка някъде извън територията на България.

Слушах премиера Денков след трагедията по морето. Той се яви като главен метеоролог на републиката и 20 минути ми говори за валежите. А има 120 милиона през Министерството на иновациите, има 40 милиона за свързани фирми за ядливи чашки и бъркалки и още други, а казва, че помощта за хората ще е по 1500 лева. Държавата има ресурс да отдели 10, 20, че и повече милиони. Това не са кой знае колко пари на фона на 60 милиарда бюджет. Е да де, ама трябва да има за ядливи чаши и бъркалки.

Така че „сглобката“ е най-отвратителното нещо, което се е появявало от началото на прехода. Включително и с това, което стана с Алексей Петров. Оказва се, че за да направят „сглобката“, са съдействали хора от криминално или полукриминално обкръжение.

-Колко живот давате на сегашното управление?

-Вече изпадат в много тежка невъзможност да управляват. След местните избори, когато ГЕРБ втвърдят позициите си, защото те ще спечелят най-голям дял, няма да имат вече нужда от ПП-ДБ. Ще имат нужда от нова коалиция, за да консумират властта.

- Реклама -

Последни новини