6.4 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Райнер Ротфус от „Алтернатива за Германия“: Европарламентът е под натиск от Брюксел и Вашингтон


Райнер Ротфус е член на Бундестага от 2023 година. От 2018 г. е член на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и член на настоятелството на фондация „Дезидерий Еразъм“. От 2020 г. представлява партията в градския и в областния съвет на Линдау (Бодензее).

Роден е на 19 април 1971 г. във Фройденщат, Германия. Учил е география, политически науки и пространствено планиране в университетите в Тюбинген и в Мерида (Венецуела). След работа в индустрията и по европейски програми, от 2004 г. работи като независим консултант по транснационални проекти и като геополитически анализатор. Помага за създаването на глобална градска мрежа в сектора на мобилността и управлява големи европейски транспортни проекти.
Женен е с две деца.

– Доктор Ротфус, бяхте сред гостите на връх Шипка навръх националния празник на България 3 март. Има ли нещо, което особено ви впечатли?
– На тържеството на връх Шипка се убедих, че българският народ следва свой собствен път в съответствие със своята история и идентичност. Това е много трудно, защото целият Европейски съюз е под натиск, дали от Брюксел, дали от Вашингтон. Натискът е да забрави цялата си досегашна история и да се обърне изцяло към Запада, да демонизира всичко, което е било.

– След предстоящите европейски избори част от прогнозите са, че крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ ще бъде третата по големина в Европейския парламент. Какви са вашите прогнози?
– Моята прогноза е, че партиите, които се застъпват за интересите на народите си в своите страни, а това няма нищо общо с крайнодясно и екстремизъм, ще стоят много по-силно в Европейския парламент. А дали това ще се случи вътре в групата на „Идентичност и демокрация“, или ще се образуват нови формирования, не мога да предвидя.

– Може ли да се очакват процеси на пълно сближаване на „Идентичност и демокрация“ с групата на европейските консерватори и реформисти и по този начин да се създаде мощен евроскептичен фронт?
– Има така нареченото политическо статукво в Европейския съюз, партии, които ще направят всичко възможно да изтласкат Русия и всякаква алтернатива на това, което в момента се случва в Европа, от Европейския парламент. Затова не предвиждам, че е възможно обединение в този смисъл.

– Какво е мястото на българската партия „Възраждане“ в прегрупирането на силите в Европарламента?
– Тъй като България не е толкова голяма страна и не разполага с толкова много мандати, не е толкова важно дали „Възраждане“ ще вземе огромен брой места в Европарламента. Няма как да получи превес. Голямата разлика, която „Възраждане“ може да направи, е със смел глас и решителни действия да защитава тези, които са за суверенитет и искрено изразяват позициите им. В този смисъл „Възраждане“ е близка до „Алтернатива за Германия“ и ще среща нейната подкрепа.

– Какво е отношението ви към войната между Русия и Украйна и какво трябва да бъде решението на този конфликт?
– Всъщност руско-украинската война е позиционна война. С проксита, с представители на украинска земя между НАТО И Русия. Решението е НАТО да започне да уважава стратегическите геополитически интереси на Русия и правото на страната да има своята сигурност. Ако НАТО не беше притискало Русия, въобще нямаше да се стигне до това стечение на обстоятелствата. Ако НАТО не беше настоявало да влезе в Украйна, нямаше да има 500 хиляди жертви и да сме свидетели на цялата тази касапница и трагедия.

– Как ще коментирате изтеклия запис, от който се разбира, че германски офицери обсъждат възможността за атака на Кримския мост с крилати ракети „Таурус“?
– Това, което изтече като запис, е срам за Германия. Страната всъщност трябва да благодари на Съветския съюз за своето обединение. Само чрез него Германия можеше да бъде обединена по този мирен начин.
Изтеклият запис е срам, за жалост, и за политическия естаблишмънт и медиите в Германия, които все повече поддържат този курс на конфронтация.

– Либералните сили ви определят като екстремистка партия. Как отговаряте на това?
– Партиите извън „Алтернатива за Германия“ и извън левицата и хората на Сара Вагенкнехт, която напусна най-лявата парламентарна партия, за да създаде своя собствена формация, са истинските фашисти в Германия. „Алтернатива за Германия“ е една укрепваща свободата партия, която настоява за мир и свобода.

– Може ли да се очаква „Алтернатива за Германия“ да спечели парламентарни избори и кога може да се случи това?
– Пропагандната система в Германия е перфектна. Манипулацията на общественото мнение чрез медиите е доведена до перфекционизъм. Поради това би било чудо, ако населението на страната само достигне до извода да подкрепи толкова мащабно и масово „Алтернатива за Германия“ така, че тя да спечели изборите.
Ние имаме нашата България в Германия. Това са хората в Източна Германия, които се преживели диктатурата и пропагандата на социалистическата система. Те не вярват на медиите, мислят критично и знаят, че това, което им разказват, не е истина.

– А как Европа ще се справи с емигрантите според вас?
– Първо трябва да спрем нарушаващите международното право в съседни държави. Цялата редица от страни, които се намират в периферията на Европейския съюз – Косово, Ирак, Либия, Сирия, Украйна – и бяха взривени. Всичко това трябва да спре, защото се нарушава регламентът на Обединените на нации, според който никой няма право да напада суверенни държави. Това е престъпление, което причини вълни от емигранти. Милиони хора трябваше да бягат от страните си.

– Трябва ли Ангела Меркел да носи персонална политическа отговорност за засиления мигрантски поток?
– Ангела Меркел е само една фигура. Цялата система, изградена от статуквото в Германия, насърчава масовата емиграция. Правят се, че се борят против нея и искат да я спрат, но всъщност това е цел, която те преследват като дългосрочна стратегия.

– Българите имат специално отношение към германците, а нашите две страни са стари съюзници. В този контекст каква ще е ролята на „Възраждане“ и „Алтернатива за Германия“ за развитие на двустранните отношения?
– Отношенията между България и Германия са прекрасни. Отношенията между „Алтернатива за Германия“ и „Възраждане“ са чудесни. Но връзките между българското и днешното германско правителство днес са токсични.

Последни новини

- Реклама -