12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Ранени полицаи и десетки арестувани след безредици в Париж (СНИМКИ)

Снимки БТА/АП

Френската полиция съобщи, че е арестувала 45 души в Париж по време на традиционните първомайски протести, а 12 полицаи са били ранени, въпреки че демонстрациите бяха много по-умерени от миналогодишните, предава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицейските сили за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и палки, за да разпръснат някои от демонстрантите. Според полицията броят на протестиращите във френската столица е възлизал на около 18 000 души, въпреки че според левия профсъюз Обща конфедерация на труда, броят им е бил около 50 000.

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица, макар че някои развяваха и палестински знамена в знак на солидарност с жителите на Газа, отбелязва Ройтерс.

Полицията съобщи, че общо около 121 000 протестиращи са участвали в първомайските митинги в цяла Франция, докато профсъюзът ОКТ посочи цифрата 200 000. И двете цифри са доста под повече от двата милиона души, които според профсъюза са участвали в първомайските протести през 2023 г., на фона на силната съпротива срещу обсъжданата тогава пенсионна реформа.

Протести за 1 май в Истанбул: Хиляди полицаи са мобилизирани, общественият транспорт е спрян

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img