14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ранените след земетресението в Тайван вече са над 1000

Снимка: БТА

Ранените при земетресението с магнитуд 7,2, разтърсило Източен Тайван, надхвърлиха 1000, но броят на загиналите остава непроменен – девет. В неизвестност остават 42 работници, които пътували към хотел в национален парк. Тайванската пожарна съобщи, че броят на ранените е нараснал на 1038, а този на изчезналите се оценява на 48, като в него влизат 42-та хотелски служители.

Трусът, който беше най-силният за последните 25 години, разтърси острова вчера сутринта точно когато хората се приготвяха за работа и училище. Епицентър на земетресението стана отдалеченият и рядко населен източен окръг Хуалиен.

7,2 по Рихтер разтресе Тайван в час пик (ОБНОВЕНА)

Сгради се разлюляха застрашително и в столицата Тайпе, но щетите и нарушенията в ежедневния ритъм на града бяха минимални. Снощи щабът на аварийно-спасителните служби съобщи, че сега първостепенна задача за тях е издирването на изчезналите хотелски служители, които пътували към клисурата Тароко, едноименен национален парк. Властите възнамеряват да изпратят дронове и хеликоптери, които да се включат в издирвателната операция и да им пуснат от въздуха провизии, ако бъдат открити.

Други, които се оказаха блокирани, постепенно биват откривани и отвеждани в безопасност. Хеликоптер спаси шестима души, които бяха блокирани в минодобивен район, съобщи пожарната. Предсрочно беше възстановено движението на влакове за Хуалиен, макар малка гара северно от града да остава затворена заради разрушенията по нея, съобщи местната железопътна управа.

В град Хуалиен, където издирването на блокирани хора в сградите приключи, някои хора прекараха нощта на открито с оглед на десетките вторични трусове, които разтърсиха района. Петдесет и две годишна жена, представила се само с фамилното си име Ю, каза, че се е настанила в палатка във временен център за настаняване, разположен на спортна площадка, защото е била прекалено уплашена да спи в жилището си, където по думите ѝ в момента е пълна „бъркотия“. „Вторичните трусове бяха ужасяващи. Не спират. Не смея да спя у дома“, каза тя.

Последни новини

- Реклама -