4.9 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Разглобяване на сглобката – от Милена ФУЧЕДЖИЕВА


Милена ФУЧЕДЖИЕВА

Ако напиша „Има нещо гнило в България“, все по-малко хора ще са способни да направят асоциация с репликата на Хамлет „Има нещо гнило в Дания“. Но и да не я направят, ситуацията все повече върви към нови протести, този път срещу неспирното повишаване на цените и лъжите на правителството, че инфлацията пада. Всичко има граници, търпението ни започва да става наистина овчо.

Прибрах се от два месеца престой в Америка. Преди да замина в началото на декември в „Лидл“ цената на зелената салата беше 2,99, сега е 3,99. Биосалата от същия тип в Америка е $1,99, тоест в България е по-скъпа. В мол „Сердика“ измих колата си през ноември за 30 лева, вчера я измих за 40. Цената на водата не е скачала драстично в последните месеци, нито земята, на която отглеждат лидълските салати, е била обогатена с биотор. Зеленчуците в Америка са по-евтини от зеленчуците тук. Цените на мобилните услуги скочиха между 5 и 10%. Цените на сиренето и кашкавала също са се повишили върху и без това голямото им повишение. Телешкото в България е безобразно на вкус, но затова пък малко по-евтино от в Америка. Стейковете са на същите цени като там. Агнешкото е по-скъпо, но парчетата месо, а не лой, които се продават там, са с качество в пъти по-добро от това, което се продава тук по магазините. И не става дума за месото в „Лидл“, а за това в месарниците, които се водят за добри. Митът за лошата храна в Америка е това – мит. Има храна и храна. И тази, която става за ядене и е качествена, вече е не много по-скъпа от некачествената храна в България. Освен в човешките магазини, в магазина за животни ми казаха, че всяка седмица сменят цените.

Това са първите ми открития за скокове на цени и те заслужават протести. Ясно е, че свикнахме с всички политици срещу които протестирахме, но не виждам как ще „свикнем“ с изнудването на търговците. Защото за това, което се случва с цените в България, няма друга дума освен „изнудване“. И то се случва пред напълно безразличните очи на сглобката, която приехме като най-малкото зло, но за вече достатъчно дългото им управление стана ясно, не само че не са добро, но не са в никакъв случай най-малкото зло в отношението си към народа, който нито е стартъп, нито пробиотик, продаващ се в „Лидл“, а след това изчезнал от щандовете му за да не изглежда зле, че бившият министър-председател е всъщност търговец на дребно.
Те се оказаха търговци не на дребно. Докато министърът на финансите прави далавери за милиони със свой съпартиец, народът се възмущава от повишения на салати и телефонни услуги. Ма защо ги занимаваме тия богати хора с нашите дребни сметки?! Защо не ги оставим на мира „да управляват“, а си позволяваме да се възмущаваме във Фейсбук, че са ни оставили да летим надолу по пързалката с вързани очи? И на финала не ни очаква прегръдката на мама, а тази на Николай Денков заедно с финансов крах, бедност и маргиналност. За сведение на сглобката, краткият ми статус за цените в България е харесан от стотици известни актьори, галеристи, художници, писатели, режисьори, журналисти, обществени фигури, както и непознати хора.

Правителството лъже, че инфлацията намалява. Тя не само не намалява, а расте. В Гърция въведоха поправка за рационализиране и прозрачност на цените. Санкциите и глобите са следните:

„С решение на компетентния орган на Сметния орган на всеки, който наруши законодателството, се налагат санкции в зависимост от тежестта на нарушението, кумулативно или отделно, както следва:

Препоръка с цел преустановяване на незаконната практика и изпълнение в рамките на изключителния срок, определен с решението, както и пропускането ѝ в бъдеще: Глоба от 5 000 до 2 000 000 евро и обявяване на името на нарушителя и наложената глоба“.
Кога това ще се случи тук? Къде са глобите за спекулиращите търговци? А и да има глоби, то няма да има глоби. Нещо като котката на Шрьодингер. Няма да има глоби, защото тези, които ще имат властта да глобяват, ще бъдат подкупвани и глобите няма да бъдат прилагани. Задава се Мария Габриел министър-председател. И понеже тя е вълшебница, с магическа пръчка ще укроти инфлацията и ще отреже крадливите, алчни ръце на производители и търговци. Ясно е, че ни смятат за малоумни, които до такава степен са претръпнали към каквото и да се случва в България, затова и ще ни цакат с цени, корупция и лъжи, докато могат. И ще докарат „Възраждане“ и партията на Румен Радев на власт. От какво да се плашим повече – от бедност или от „международното положение“? Ако това е изборът, народите обикновено се плашат повече от бедност. Международното положение не им е приоритет.

Този текст е предупреждение, че с престъпното си безразличие сглобката тласка българския народ към нещо, което може да има много сериозни последствия за сигурността на България. Щом статус за цените е харесван от хора, принадлежащи към тъй наречения елит, това означава, че той е ако не на една, то на три крачки от пропастта. И е време тъй наречените политици мошеници, които ние не избрахме за да ни управляват на парче, без никой да има истинско мнозинство, но те пък се избраха взаимно за да се съберат и да управляват заедно, те да започнат да се държат като гръцкото правителство, или ние да излезем на жълтите павета. Изглежда все по-наложително да покажем, че отказваме да бъдем правени на глупаци от отбор безскрупулни хитреци. И като капак на цялата мизерия, тече и мафиотско прочистване като през 90те. Не го наричаме „мутренско“, защото мутрите вече не са това, което бяха. Мускулите бяха подменени с една „почтена“ мафия, която се крие зад IT компании и стартъпи. Дали пушат пури и карат бентлита, това вече няма значение.

Лошият вкус на първоначалното натрупване на капиталите постепенно отстъпи пред една по-добра и безлична естетика, която обаче е не по-малко вредна за обикновения българин, който не се интересува от компютри, а от компоти – най-фигуративно казано. И идва време за ротация. Бойко Борисов е свикнал да „оправя нещата“, само че да видим как ще ги оправят с Мария Габриел начело на това, което няма как да се промени – модернизираната шайка, наречена най-прагматично „сглобка“. Сглобките не са вечни за разлика от тези, които им дават гласовете си за да се упражняват всякакви случайни лица в политическо Лего. Сглобките са разглобяеми и се превръщат в отделни, малки и незначителни елементи от които не можеш да сглобиш нито сирене, нито салата. Започваме да чувстваме стръв да разглобим тази сглобка, да я направим на парчета и да ги изхвърлим в контейнера за пластмасов боклук, където им е мястото.

Някога протестирахме срещу Делян Пеевски. Делян Пеевски претърпя магнитски катарзис и сега те управляват с него. Съответно сега няма да протестираме срещу него, а срещу тях, уж избраните да управляват България. На това правителство, както и на следващото, трябва да му е ясно, че войната в Украйна или в която и да е точка на света извън България, не може да бъде причина българският народ да бъде обричан на мизерия за сметка на „международното положение“ заради приоритети на пластмасовите политици. Ако не разберат това, ще си носят последствията.

Последни новини

- Реклама -