15.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Разпитват Карла Бруни, „прикривала Саркози“ за милионите на Кадафи

Снимка: wikipedia

Бившата първа дама на Франция Карла Бруни е разпитвана от полицията като заподозряна в мащабно дело за корупция.

Твърди се, че супермоделът се е опитала да „прикрие“ съпруга си, президента Никола Саркози, по обвинения, че е приел милиони в брой от покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, пише The Sun.

Бруни, която отрича да е извършила каквото и да е нарушение, посети парижките офиси на Централната служба за борба с корупцията и финансовите и данъчните престъпления. Източник, близък до делото твърди, че тя има „статут на свободен заподозрян“.

Погнаха Никола Саркози заради либийска афера

56-годишната Бруни е близка приятелка на Мими Маршан, която е поставена под официално разследване за „манипулиране на свидетели“ и „престъпна корупция“.
77-годишната Маршан, наричана „Кралицата на папараците“, е обвинена, че е платила на 74-годишния бивш френско-ливански търговец на оръжие Зиад Такеддин да се откаже от клетвено свидетелство, че е уредил милиони долари от полковник Кадафи да бъдат платени на Саркози.

По време на интервю, публикувано в списание Paris Match преди четири години, Такиддин оттегля твърдението си, че куфари, пълни с пари, са били доставени на колеги на Саркози.

Твърди се, че парите са били използвани за финансиране на предизборната кампания през 2007 г., в която Саркози спечели единствения си мандат като президент на Франция.

Прокурорите твърдят, че Маршан, която също отрича да е извършила каквото и да било нарушение, е предложила на Такиддин да промени показанията си.

Делото, в което е замесена Бруни, е наречено „Операция „Спасете Сарко“ и се води успоредно с делото за финансиране на Либия, по което Саркози вече е обвинен.

Според твърденията на прокуратурата Такиддин, който в момента се намира в Ливан, е получил еквивалента на до 4 млн. паунда, за да „промени историята си“.

Бруни непрекъснато отрича да е замесена в „Операция Спасете Сарко“, като твърди, че се опитва да избягва съдебни дела, в които е замесен съпругът й, който вече осъждан два пъти.

Френски съд потвърди тригодишната присъда за корупция на Никола Саркози

Тя заявява: „Когато хората ми говорят за това изпитвам гняв и възмущение, което не помага на съпруга ми.

„Не проявявам и наченки на любопитство към делата на съпруга ми“.

Но детективите твърдят, че Бруни е изтрила всички съобщения, които е обменила с Маршан в криптираното приложение Signal, преди Маршан да бъде обвинена през юни 2021 г.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img