4.9 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Разрешиха на АЕЦ „Козлодуй“ само да съхранява новото ядрено гориво

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение да съхранява свежо ядрено гориво тип RWFA на територията на площадката. „В обхвата на разрешените дейности попадат единствено приемане и съхранение на касетите във възела за свежо гориво“, съобщиха от АЯР.

Това е горивото, произведено от „Уестингхаус“ (Westinghouse), за което от месеци вървят слухове, че дори вече е тествано. Официално експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде възможна след приключване на започнали процес на лицензиране. Това изрично се посочва в съобщението от АЯР.

В края на ноември миналата година АЯР получи всички необходими документи за издаване на разрешение за ползване на горивото от „Уестингхаус“ за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава председателят на АЯР Цанко Бачийски каза, че март (бел. ред. тази година) трябва да бъде завършена документалната процедура. Той напомни, че АЯР подписа договори с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за предоставяне на външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на новото ядрено гориво.

В края на 2022 година АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Швеция АВ“ подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа. В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на „Уестингхаус“, като тази година трябва да бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво.

Последни новини

- Реклама -