35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Развръзка! Пуснаха Джулиан Асандж на свобода

След 14-годишна съдебна одисея основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж беше пуснат на свобода от Федералния окръжен съд на САЩ на о-в Сайпан. Съдийката по делото одобри споразумението, сключено между обвинения за изтичане на класифицирана информация и американската прокуратура.

„Работех като журналист и насърчих мой източник ми да ми предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация“, каза Асандж пред съда. „Смятах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е било в нарушение на Закона за шпионажа“, допълни той.

Той бе осъден на лишаване от свобода за същото време, което вече е излежал в британски затвор и което ще бъде приспаднато от присъдата, така че създателят на „Уикилийкс“ бе пуснат на свобода.

„С тази присъда, изглежда, ще можете да излезете от тази съдебна зала като свободен човек“, заяви съдия Рамона Манглона, след като Асандж пледира „виновен“ пред съда, намиращ се в американската територия Северни Мариански острови. Той призна вината си по обвинението в заговор за получаване и публикуване на класифицирани документи, отнасящи се до националната сигурност на САЩ.

ДЕН ЗА ИСТОРИЯТА

Адвокатката му Дженифър Робинсън описа освобождаването му като „исторически ден“.

„Днес е исторически ден. Той слага край на 14 години правни битки и накрая, след 14 години, Джулиан Асандж може да се завърне у дома си като свободен човек“, заяви Робинсън пред репортерите пред съдебната зала. Същевременно тя заяви, че процесът е поставил „опасен прецедент“, който трябва да бъде „притеснителен“ за журналистите по света.

„САЩ се опитват да упражняват екстериториално право над всички ви, без да ви дадат конституционната защита на свободното слово. Всеки, който го е грижа за свободното слово и демократичната отговорност, трябва да се опълчи на това“, каза още Робинсън.

САЩ не са готови за сделка с Джулиан Асандж

„Надявам се фактът, че днес успяхме да освободим Джулиан Асандж въпреки всичко и въпреки едно от най-могъщите правителства на света, ще даде надежда за всички журналисти и публицисти по света, които са вкарани в затвора. Ние призоваваме всеки, който се бори за Джулиан, да продължи да се бори за него и за всички останали с надежда, че ще осигурим и тяхната бъдеща свобода“, допълни тя.

Снимки: БТА

Веднага след съдебното решение частният самолет, с който пътува основателят на сайта „Уикилийкс“, излетя от Сайпан. Според „Уикилийкс“ самолетът пътува за Канбера, в родната на Асандж Австралия.

Вашингтон обвинява Асандж, че е откраднал и публикувал секретни документи от военните операции в Ирак и Афганистан и по този начин е застрашил живота на източници на американското разузнаване и на други хора. След като се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, еквадорските власти отмениха през 2019 г. решението си за предоставяне на политическо убежище. Това даде възможност на британската полиция да го арестува по искане на САЩ. Той прекара последните 5 години зад решетките, докато чакаше решението на британски съд дали да бъде екстрадиран в САЩ.

ООН очаква да изтезават Асандж, ако го екстрадират в Щатите

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини