27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Реакции след решението на Норвегия, Испания и Ирландия да признаят Палестина

Три европейски страни признаха държавата Палестина. Това са Ирландия, Испания и Норвегия. Израел реагира остро, палестинските власти и Хамас приветстваха решението.

Държавата Палестина е частично призната от световната общност. Независимостта ѝ е обявена на 15 ноември 1988-ма от лидера на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат. През ноември същата година българското правителство я признава с декларация.

В координирано изявление Ирландия, Испания и Норвегия заявиха, че признават държавата Палестина. Решението влиза в сила от следващия вторник.

„Днес Ирландия, Норвегия и Испания обявяват, че признават държавата Палестина. Сега всеки от нас ще предприеме необходимите стъпки, за да приведе в действие това решение. Разговарях с редица други лидери и колеги и съм уверен, че още държави ще се присъединят към нас“, заяви Саймън Харис, премиер на Ирландия.

Испанският премиер обяви, че признаването на Палестина не е насочено срещу Израел и не е от полза за Хамас.

„След постигане на консенсус между двете партии, които съставляват коалиционно правителство и отразявайки чувството на мнозинството от испанския народ, следващият вторник, 28 май, Испания ще одобри на Министерски съвет признаването на държавата Палестина“, декларира Санчес.

Норвегия ще признае Палестина с надеждата, че това ще допринесе за мира с Израел. Това е инвестиция в единственото решение, което може да донесе мир в Близкия изток, обяви официален Осло.

„Признаването ще влезе в сила на 28 май. С това Норвегия ще разглежда Палестина като независима държава, с всички права и задължения, произтичащи от това. Палестинската държава трябва в съответствие с международното право да живее в мир в рамките на сигурни, международно признати граници и да спазва всички резолюции на ООН“, заяви Йонас Гар Стьоре, министър-председател на Норвегия.

Палестинските лидери приветстваха решението и го нарекоха исторически момент. Хората в Газа също изразиха радост.

„Надяваме се, че това решение ще бъде изпълнено и че палестинска държава ще бъде създадена по границите от 1967 г. въз основа на решението за две държави. Ние сме миролюбиви и обичащи живота хора и искаме да съжителстваме с хора с всякакви убеждения и религии“, казва Авни Катаб, жител на Газа.

Тел Авив реагира остро и привика посланиците на трите европейски държави, за да им покаже видео от нападението на Хамас на 7 октомври миналата година.

„Историята ще запомни, че Испания, Норвегия и Ирландия са решили да присъдят златен медал на убийците и изнасилвачите от Хамас“, каза израелският външен министър Израел Кац.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини