27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Регистрирани са три мощни слънчеви изригвания

На 22 май са регистрирани три силни слънчеви изригвания, съобщиха от руския Институт по приложна геофизика.

„На 22 май в 17:05 българско време в рентгеновия диапазон е регистрирано изригване от клас М1.2 с продължителност 31 минути, в 07:04 българско време – изригване от М2.3 с продължителност 44 минути. минути, а в 06:13 българско време на Слънцето имаше изригване M1.5 с продължителност 21 минути“, съобщава ИПГ.

След поредица от силни изригвания на Слънцето, в началото на май на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май то достигна екстремни нива на мощност, подобни са регистрирани за първи път от август 2005 г.

WP: Следващата световна криза може да бъде причинена от Слънцето и да ни върне в Средновековието

Слънчевите изригвания в зависимост от мощността на рентгеновото лъчение се делят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност на излъчване в орбитата на Земята от 10 нановата на квадратен метър. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти. Изригванията обикновено са придружени от емисии на слънчева плазма, чиито облаци, достигайки Земята, могат да провокират магнитни бури.

Смущенията, породени от магнитната бурия, влияят неблагоприятно на възрастните и хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация. Има някои неща, които могат да се направят, за да се предпазим или да намалим негативното въздействие на явлението върху нас.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини