24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Reuters: Путин е готов да замрази войната в Украйна

Владимир Путин

Владимир Путин е готов да замрази войната в Украйна след преговори за признаване на завладените досега от Русия територии. Източници на Reuters са съобщили, че руският президент е отворен за прекратяване на огъня, но ще продължи инвазията, ако Киев и Западът не се съгласят на преговори.

Трима източници на Reuters, запознати с разговорите от обкръжението на Путин, твърдят, че руският президент е изразил разочарованието си пред малка група съветници от това, което смята за подкрепяни от Запада опити за осуетяване на мирните преговори, и от решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи такива преговори. „Путин може да се бори толкова дълго, колкото е необходимо, но Путин е готов и за прекратяване на огъня, за замразяване на войната“, казва руски източник, който е работил с Путин и е запознат с разговорите на високо равнище в Кремъл. Агенция Reuters е разговаряла с петима души, при условие за анонимност, които работят или са работили с Путин, на високи нива в политическия и бизнес свят на Москва. Петият източник не е коментирал замразяването на войната на сегашния фронт.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков е заявил пред Reuters, че лидерът на Кремъл неведнъж е давал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си, като е заявил, че страната не желае „вечна война“.

Най-големият сухопътен конфликт в Европа след Втората световна война отне живота на десетки хиляди от двете страни и доведе до строги западни санкции срещу руската икономика.

Трима източници са заявили, че Путин разбира, че всеки напредък на фронта ще изисква нова общонационална мобилизация, която той не желае, като един от източниците, който познава руския президент, е заявил, че популярността му е спаднала след първата мобилизация през септември 2022 г.

Националната мобилизация е изплашила част от населението на Русия, като е накарала стотици хиляди мъже в наборна възраст да напуснат страната. Проучванията на общественото мнение също така показаха, че популярността на Путин е спаднала с няколко пункта.

Зеленски нарича преговорите за примирие с Путин „невъзможни“

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да възстанови загубените територии, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Той подписа указ през 2022 г., с който официално обяви всякакви преговори с Путин за „невъзможни“. Един от източниците е прогнозирал, че докато Зеленски е на власт, не може да се стигне до никакво споразумение, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини