27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия

Италианският външен министър Антонио Таяни изключи възможността за изпращане на военни в Украйна и за използване на италиански оръжия за поразяване на цели в Русия.

„Невъзможно е Италия да изпрати войници в Украйна, както и Украйна да използва нашите оръжия в Русия“, заяви той на неформалната среща на външните министри на НАТО днес в Прага. Причината, която Таяни изтъкна, е Конституцията на Италия.

Таяни все пак подчерта, че Рим ще продължи да подкрепя Киев. „Ние не се борим срещу Русия. Ние защитаваме Украйна, това не е едно и също“, добави той. По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна има право на самоотбрана и това включва и „правото да нанася удари по легитимни военни цели вътре в Русия“.

Киев се оплаква на западните си партньори, че не може ефективно да се защити, ако не използва техни оръжия, за да нанася удари от другата страна на границата.  Няколко страни вече дадоха „зелена светлина“ на Украйна да поразява руска територия с техни оръжия. Това са Полша, Великобритания, Франция, Германия, Нидерландия, Латвия, Литва, Естония, Канада, Финландия, Швеция, Чехия, Дания, Норвегия (последната говори за западно, не за норвежко оръжие – бел. ред.). Италия и Белгия засега изразяват резерви, а големият пробив е промяната в позицията на САЩ. Американските оръжия могат да се използват върху руски цели. Условието обаче е това да става само в Харковска област, за да бъде отблъснато руското настъпление при Вовчанск (Волчанск на руски).

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини