21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Росен Желязков: Никога повече ротация!

Ясна политическа отговорност и правителство с ясен политически мандат след изборите. Ако ще е коалиционно – според тежестта на партньорите, с ясно коалиционно споразумение за четиригодишен мандат. Това заяви по БНТ бившият председател на парламента Росен Желязков от ГЕРБ.

Експерименти като ротационни правителства и модели, които са плод на тежък и необоснован политически компромис, повече не трябва да съществуват, смята той. Според него предстоящата кампания ще бъде не просто конфликтна, а кампания на поредните клишета.

По думите му ГЕРБ не са тези, които са предизвикали изборите и попита къде са някои от знаковите лица на ПП-ДБ като Тодор Тагарев, които станаха причина за конфликти в сглобката. Според Желязков чрез предсрочните избори ПП-ДБ предотвратяват „свободното си падане“. Единствената им платформа беше колко зъл е ГЕРБ. То не бяха чували, Борисов ядеше хора. А хората очакват реални доходи, решения на проблемите си, коментира той.

Решението Желязков да води листи и за националния, и за европейския парламент е политическо и след изборите партията му ще реши дали той да остане в България или да отиде в Брюксел. „Моите предпочитания са да бъда в България, но това няма никакво значение. Ако партията реши друго, аз ще се съобразя с него“.

Желязков се надява „цикълът на тригодишно безвремие в политическия диалог, който стана прекалено профанизиран и груб, да се пречупи в юбилейния 50-и парламент“. Конституционните промени бяха един от компромисите на голямото мнозинство, каза още той.

„Когато Конституционният съд се произнесе за шестата поправка, ще говорим дали ще посипваме главите си с пепел, дали ще пируваме за някакъв небивал конституционен успех. Аз лично съм убеден, че прилагането на конституционните изменения, особено в частта постоянно действащ парламент и служебен кабинет, работи изключително трудно, но неизбежно. Няма друга платформа в правовия ред, върху която да се стъпи“, казва Желязков.

 

Кадър: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img