16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Розов еднорог за Коледа


Коледната украса на София се превърна в повод за поредния шум около първите стъпки на новата управа на града. Елхата, която традиционно кметът запалва в началото на декември, беше преместена от градинката пред Народния театър между църквите „Св. Александър Невски“ и „Св. София“. Причината за тази промяна беше желанието да се подчертае решението на новоизбрания кмет Васил Терзиев да забрани движението на автомобили в тази зона. Вместо в овации за кмета обаче, запалването на коледната елха се превърна в поредния повод за спорове, който се заформи около естетиката на новата коледна украса. Причината беше, че около коледната елха се появиха призрачни бели фигури, чийто вид е далеч по-подходящ за отбелязването на Хелоуин, отколкото за Рождество Христово. Гвоздеят на програмата беше розов еднорог, чието присъствие на площад „Св. Александър Невски“ в навечерието на Коледа едва ли би могло да бъде обяснено, от когото и да било.

Тома БИКОВ

Подобно на несправянето с първия сняг, чиито последици от паднали клони все още са видими по улиците на София, ексцентричната коледна украса беше обяснена с неопитността на кмета и новото управление. Това, разбира се, е съществен аргумент, ако общото поведение на новата управленска структура на столицата не е цялостна тенденция на неадекватност. Естествено че може да падне силен сняг и улиците да останат непроходими за известно време. Невъзможността да се почистят клоните в продължение на десетина дни след това обаче е притеснителен факт. Кой носи отговорност за него, все още не е ясно и най-вероятно няма да стане ясно никога. Коледната украса може и да е неадекватна за празника, но така и не разбрахме кой е взел решението да се позиционират призраци, придружени от розов еднорог, на площад „Св. Александър Невски“. И понеже няма такъв отговор, съм склонен да твърдя, че и за непочистените клони, и за розовия еднорог отговорност носи кметът. Дори и да приемем, че Васил Терзиев не е взимал решенията по двата въпроса, то това отново е укоримо, защото и коледната украса, и падналите клони са достатъчно значими събития за града, за да може кметът да си позволи да нехае по отношение на тях.

Казвам, че тези първоначални несполуки може да се окажат по-скоро тенденция, отколкото случайност, защото сякаш не забелязваме розовия еднорог, който стои в залата на Столичния общински съвет вече трета седмица. Последният не може да си избере председател и по този начин се блокира възможността за взимането на редица важни и неотложни решения. Вместо да решава адекватно и политически този основополагащ проблем пред собственото си управление, кметът кани всяка седмица различните партии да си говорят общи приказки и не поставя пред тях двата най-важни проблема – кой е възможният избор за председател на СОС и с какво мнозинство ще се приема бюджетът за следващата година. Ако Васил Терзиев не е разбрал, че това са двете предизвикателства, на които лично той трябва да отговори, то можем да прогнозираме, че през следващите четири години София не я чака нищо добро. Това е така, защото ще се окажем с кмет, който не е в състояние да различи важното от маловажното, желаното от възможното и мислимото от действителното.
Банализирането на политическата неграмотност като присъствие във властта е една от най-големите щети, които се случват на българското общество през последните няколко години. Успокояването с мисълта, че някой, който е попаднал на висока позиция, все някога ще се научи да управлява, е илюзия. Ако някой не е научил нищо за политиката в процеса, докато е вървял към позицията, в която го виждаме, то едва ли ще успее да се научи, когато е на нея. То е все едно да произведем в професор по математика произволно избран гимназист и да очакваме, че след като сме му нахлузили академичната тога, все някога ще може да преподава адекватно на студентите.

Природата на властта не е резултат, а винаги е процес. Дори резултатите на властта (добри или лоши), които в определен момент можем да видим с очите си, са властови процес, който се осъществява с бърз ритъм и широк диапазон на динамика. В нея биха могли да пребивават и неориентирани хора, но първо това е за кратък период от време и второ, те обикновено насочват властовата енергия в грешни посоки, докато властта избяга от тях. Подобен властови процес, при който властовата енергия се насочва в случайни посоки, докато самата власт избяга от преносителя си, се нарича безвремие. То създава среда на безсмислена обществена тревожност, чийто израз в крайна сметка са пропуснатите възможности за цялото общество.

Вече месец Васил Терзиев не е в състояние да разбере, че с избирането си за кмет не е награден, а е натоварен от обществото. От тази позиция той трябва да реши две основни задачи, които вероятно ще му донесат щети, но и ще осмислят пребиваването му на кметския пост. Първата е да реши с кого иска да управлява – с БСП или с ГЕРБ-СДС. Други възможности няма, дори и в представите му да съществуват абстрактни понятия като разговор за политики. Последното се нарича плаващи мнозинства, за което се изискват далеч повече компромиси от негова страна, а резултатите ще се състоят в това, че никой няма да носи отговорност за случващото се в София. Втория проблем е Борис Бонев, който е слонът (а защо не и розовият еднорог) в стаята. Последният на два пъти беше отхвърлен от всички останали партии като кандидат за председател на общинския съвет. На третия път оттегли кандидатурата си и в същия ден обяви, че отново е готов да я предложи. Само този факт показва, че човекът е крайно неподходящ за тази позиция, защото за един месец и след три негативни за него вота не е в състояние да разбере, че въпреки огромното му желание да оглави законодателния орган на София, това очевидно няма да се случи. Последното изисква възможности за елементарен политически анализ, който той явно не е в състояние да направи.

Ако даде отговор на въпроса с кого иска да управлява, Терзиев значително по-лесно отговори и на другия въпрос – кой да бъде председател на Столичния общински съвет. Естествено тези два отговора не са лесни, но отказът изобщо да се поставят въпросите и да се мисли за тяхното решение, блокира работата на самия кмет. Очевидно е, че и ГЕРБ-СДС, и БСП са готови да бъдат в опозиция и от тази гледна точка не те имат необходимост от съставяне на мнозинство. Такава има самият Васил Терзиев и тя трябва да бъде удовлетворена в максимално кратък срок. Взимането на подобни тежки и важни решения, в които трябва да бъдат убедени и общинските съветници на ПП, ДБ и „Спаси София“, със сигурност не са част от доктрината „Розов еднорог по Коледа“, но са единствената възможност за ефективното функциониране на властта в столичния град.

Последни новини

- Реклама -