24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Румънец беше арестуван за шпионаж в полза на Русия

В Румъния е арестуван мъж по подозрение в шпионаж в полза на Москва – първият подобен случай от началото на войната в Украйна, съобщи прокуратурата в страната.

„Оказа се, че той е наблюдавал румънски или натовски цели от 2022 г. насам“ близо до югоизточния град Тулча, в район, граничещ с Украйна. Това се казва в изявление на прокурорите, отговарящи за борбата с организираната престъпност и тероризма (Diicot).

Разследван за „държавна измяна“, той е обвинен в „събиране на военна информация и правене на снимки на бойна техника и движения на войници, които след това е предал на дипломати в руското посолство в Букурещ“.

Възрастта и самоличността на румънския гражданин не се съобщават. Според румънските медии, които се позовават на анонимни източници, той е обявил във Facebook кандидатурата си за кмет на Плоещ, разположен на около 60 км от Букурещ, на изборите, насрочени за 9 юни едновременно с европейските избори. Името му обаче не фигурира в официалните списъци.

Въпреки че това е първият подобен случай в Румъния, през последните месеци в други европейски държави, по-специално в Обединеното кралство, Германия и Полша, станаха известни няколко случая на предполагаем шпионаж с участието на Москва.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини