14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Русия атакува на запад от Авдеевка, има сериозни жертви (ВИДЕО)

Украинската армия е успяла да отблъсне много мащабна руска атака с бронирана техника в направлението на запад от Авдеевка до село Тоненко на 30 март. По неофициални данни, в атаката са участвали 36 танка и 12 бронетранспортьора.

Атаката е особено значима като мащаб и е първият такъв руски опит като големина в това направление на фронта след падането на Авдеевка. Загубите са 12 танка и 8 бронетранспортьора.

Анализаторите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) посочват, че за пръв път точно тези части на руската армия участват в бойни действия след преземането на Авдеевка. Руското командване е хвърлило в боя отпочинал оперативен резерв. Неуспехът подсказва, че украинската армия има достатъчно ресурс, за да не позволи на руснаците да извършат голям пробив с единична мащабна атака в този сектор на фронта. Американските анализатори повтарят, че по тяхна преценка в пролетно-летния сезон Русия ще може да атакува по-масирано само в едно направление поради обективната реалност на ресурси и възможности.

Руският главен прокурор Игор Красов призна, че руската прокуратура получава много оплаквания, свързани с армията и „специалната военна операция“. Красов каза, че най-много оплаквания има заради липса на военно оборудване или лошото такова, както и забавяния на заплати и обезщетения.

Последни новини

- Реклама -