- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Русия губи в Украйна, но недостатъчно, за да има справедлив мир

„Няма значение какво казват САЩ, няма да коментирам изказванията им – може би оформят общественото мнение. Но това, което става, е факт – дълги години подготвяха Украйна да нанесе стратегическа загуба на Русия. Доставят им оръжие, боеприпаси, разузнавателни данни – водят война против нас.“

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров точно преди да започне седмицата, в която ще се проведе годишната среща на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк (от 18 до 22 септември). С тези думи Лавров за пореден път показа, че режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин не желае истински устойчив мир в Украйна.

Че руският елит за момента следва начертания от Путин път на война за пореден път демонстрира и зам.-председател на руската Дума – Сергей Миронов. В Twitter той написа следното: В украинските биолаборатории изучават славянска ДНК, за да създадат билогично оръжие против нашата нация“. Наративът за биолабораториите в Украйна е една от големите лъжи на руската пропаганда.

На фона на поредната доза еднотипни оплаквания на Русия срещу САЩ, руска военна делегация се срещна с представители на хунтите в Мали и Нигер, и то директно в столицата на Мали – Бамако. Това стана точно преди дошлите с преврати на власт режими в Мали, Нигер и Буркина Фасо да подпишат пакт, според който ще си окажат помощ, ако някой от тези режими бъде заплашен от бунт или външна намеса. В руската делегация бяха руският зам.-военен министър Юнус-Бек Йевкуров, както и ръководителят на ГРУ генерал Андрей Аверянов. Явно е, че тази среща е ясен опит на Руската федерация да използва превратаджиите за налагане на руски интереси в Африка.

Новина номер едно от фронта, напълно очаквано след освобождаването на Андреевка, е превземането и на Клещеевка от украинците. Селището се намира на 6-7 километра юг-югозапад от Бахмут. Новината първо се разпространи ранния следобед, след като беше показана снимка на войници с украинското знаме в Клещеевка, а по-късно командващият украинските сухопътни сили генерал Олександър Сирски и украинският министър на отбраната Игор Клеменко в отделни публикации в Телеграм обявиха връщането на Клещеевка под украински контрол.

Клещеевка и Андреевка, заедно с Курдюмовка (12-13 километра юг-югозапад от Бахмут) бяха позиции на жестоки боеве в последните седмици, а падането им затруднява още повече руските сили в самия Бахмут, които се борят да удържат града и да не позволят да бъде обкръжен. През последното денонощие е имало 5 неуспешни руски пехотни атаки при Клещеевка и Била Хора (Бяла Гора), както и при Андреевка и Курдюмовка.

Освен всичко друго е явно, че украинците се раздвижиха по-сериозно и на северния фланг на Бахмут. Геолокализирани кадри показват украински напредък при Райгородка (13 километра североизточно от Бахмут), а при Орехово-Васильовка (10 километра северозападно от Бахмут) украинците също са овладели руски позиции – в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт на войната) са показани съответните препратки към геолокализирани кадри. Има и информация за пореден загинал висш руски командир – полковник Андрей Кондрашкин, командващ 31-ва бригада на руските ВВС.

По отношение на Запорожието, британското разузнаване коментира в редовната си дневна сводка, че руснаците подготвят като следваща голяма точка на своята отбрана град Токмак. Украинците са се насочили натам откъм Работино. Токмак се намира на около 16 километра от сегашната активна фронтова линия. Там се копаят нови окопи, слагат се противотанкови препятствия – а всичко това изглежда показва загрижеността на руското командване от развитието на нещата при Работино, коментират британците. А в този сектор на фронта вече има повече внимание към Копани, на 12 километра югозападно от Орехов.

По направлението от Велика Новоселка към Бердянск има все повече видеоклипове, които показват приближаване на украинците към Новодонецко (13 километра югоизточно от Велика Новоселка), но като цяло руските военни блогъри масово твърдят, че боевете в този сектор на фронта са придобили по-позиционен характер.

В Луганска област има лек руски напредък югозападно от Кремена – по-точно, южно от Диброва, на 5 километра югозападно от Кремена. Говорителят на украинското командване „Изток“ Иля Йевлаш коментира, че има намалена активност на руските части по цялата линия Сватово – Кремена и към Купянск и те се прегрупират. По украински оценки, там има малко над 150 000 руски войници.

 

Снимка: Getty images

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини