30.8 C
София
вторник, 18 юни 2024 г.

Русия и Китай спорят със САЩ по резолюцията за Газа

Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, изразиха вчера загриженост относно проекторезолюцията на САЩ, която ще подкрепи предложението на президента на САЩ Джо Байдън – за прекратяване на огъня между Израел и палестинските бойци от „Хамас“, предаде Ройтерс.

Единствената арабска страна, член на Съвета за сигурност, Алжир, също сигнализира, че не е готова да подкрепи текста, съобщиха дипломати. Резолюцията се нуждае от поне девет гласа „за“, както и САЩ, Франция, Великобритания, Китай или Русия да не наложат вето, за да бъде приета.

Байдън изложи план за триетапно прекратяване на огъня в ивицата Газа преди седмица, който той определи като израелска инициатива.

САЩ търсят международна подкрепа за плана, който „Хамас“ все още проучва. Проект за резолюция от една страница циркулира в 15-членния Съвет за сигурност на ООН в понеделник и в сряда се появи преработен вариант.

Сегашният проект приветства предложението за прекратяване на огъня, определя го като „приемливо“ за Израел, „призовава „Хамас“ също да го приеме и настоятелно отправя призив към двете страни да изпълнят изцяло условията му без забавяне и без да поставят условия“.

В него се изброяват някои подробности от предложението – „пълно и всеобхватно прекратяване на огъня“ в ивицата Газа като част от първия етап и „при съгласие на страните – окончателно прекратяване на военните действия“ във втората фаза.

Корекции

Но някои членове на Съвета за сигурност повдигнаха въпроси за това дали Израел действително е приел плана и искат съветът да се придържа към искането, отправено през март, за незабавно прекратяване на огъня и безусловно освобождаване на всички заложници, отбелязаха дипломати.

Русия предложи поправки към текста на САЩ, които включват призив към „Хамас“ и Израел да приемат предложението и искане за незабавно, безусловно и постоянно прекратяване на огъня, спазвано от всички страни.

Москва също така иска в проекта да се подчертае, че примирието от първата фаза ще остане в сила, докато траят преговорите по втората фаза, което отразява забележките на президента Байдън от миналата седмица.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини