14 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Русия нападна Украйна през границата до Харков (ВИДЕО)

Русия нападна Украйна през границата до Харков, използвайки диверсионни групи. Те са засилили обстрела на град Вовчанск в североизточната област Харков на Украйна. Това каза губернаторът на Харков.

Украинските сили „уверено държаха позициите си и не загубиха нито метър“, добави областният управител. Той коментира още, че Русия не разполага с ресурсите да напредне към град Харков и действията ѝ по границата са „провокация“. Въпреки това във Вовчанск е започнала евакуация на населението.

„Мнозинството заминава със собствен транспорт, но в същото време, заедно с хуманитарния център, ние организираме транспорт за тези, които нямат автомобили“, каза Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация във Вовчанск.

От Министерството на отбраната на Украйна съобщиха, че изпращат подкрепления към Харков, за да помогнат на защитата. „Боевете с различна интензивност продължават“, казаха от министерството.

Руските сили са напреднали с един километър в област Харков близо до Вовчанск, сподели високопоставен украински военен източник. Според него руската армия се стреми да напредне до 10 километра в региона в опит да създаде буферна зона.

През нощта е имало нападение над Харков с дронове. Двама души са пострадали. Според Украйна 10 дрона са били унищожени.

Руските сили наскоро превзеха Котляровка и са осъществили напредък към Купянск. Боеве е имало близо до Синковка, до Стелмаховка, северозападно от Кремина при Новосадово, западно от Кремина при Торске, както и до превзетия от Русия преди година Бахмут.

Часов Яр се смята за ключова цел за Москва. Защитата на града виси в голяма част на канал с ширина 30 метра, минаващ по източния му край. Структурата от съветската епоха предлага готова пречка срещу преминаването на бронирани превозни средства, но има два прелеза над канала, които свързват основната част на града с малкия жилищен квартал „Канал“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img