16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Русия оборудва подводниците си с ракети с ядрена бойна глава „Булава“

Руската армия постави на въоръжение междуконтиненталната балистична ракета „Булава“, изстреляна от подводници от клас „Борей“, което е ключов елемент от модернизацията на руския ядрен арсенал, съобщиха руските държавни медии във вторник.

Ракетата „Булава“ е разработена като част от програма, започнала през 90-те години, и е разположена на подводници от клас „Борей“, отбелязва Ройтерс.

Миналия ноември руското министерство на отбраната съобщи, че подводница от този тип е провела успешен тест с такава ракета, която е изстреляна от Бяло море и е поразила неподвижна цел на хиляди километри на полуостров Камчатка.

Агенция ТАСС цитира главния конструктор на ракетата Юрий Соломонов, който казва, че приемането й е обявено с указ на 7 май, същия ден, когато президентът Владимир Путин започна нов шестгодишен мандат в Кремъл.

Според агенция ТАСС руският Северен флот и Тихоокеанският флот заедно разполагат със седем подводници от клас „Борей“, като всяка подводница има капацитет да носи 16 ракети „Булава“.

Според Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон ракетата „Булава“ има обсег от 8300 километра и може да носи до 10 летателни апарата за повторно насочване (MIRV), които могат да поразяват цели с различни ядрени бойни глави.

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада от началото на войната в Украйна, че пряка намеса на войските на НАТО там може да предизвика ядрен конфликт. Той каза през март тази година, че не смята, че Съединените щати „бързат“ в тази посока, но че руските ядрени сили са технически подготвени за всяка възможност.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img