12.4 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Русия подготвя план в три стъпки за дестабилизирането на Украйна

Падането на град Часов Яр в Донецка област по подобие на Авдеевка вероятно е въпрос на време, казва заместник-генералът от военното разузнаване на Украйна Вадим Скибицки в интервю за The Economist, пише The Kyiv Independent. Той говори и за руски план в три стъпки за дестабилизиране на Украйна. „Не днес или утре, разбира се, но всичко зависи от нашите резерви и доставки“, допълва генералът, визирайки обсадата на Часов Яр, който руснаците се опитват да превземат. След превземането на Авдеевка през февруари руските сили пренасочиха вниманието си към селището-ключов град, който може да проправи пътя за по-нататъшен напредък в региона.

Украйна е изправена пред трудна ситуация и край село Очеретино, на около 15 км северозападно от Авдеевка, където войските на Москва са успели да направят пробив. Скибицки смята, че основната цел на Русия е да завладее останалите части на Донецка и Луганска област. Поглеждайки по-напред, Кремъл вероятно се подготвя за офанзива в района на североизточните Суми и Харковска област. Това може да се случи в края на май или началото на юни, предполага Скибицки. Руската група сили около границата с Харковска област в момента наброява 35 000 военнослужещи, но според генерала ще се разшири до 50 000-70 000 души. Макар че това не е достатъчно за превземането на голям град, това може да е достатъчно за по-малки задачи. „Бърза операция за навлизане и излизане: може би. Но операция за превземане на Харков или дори на град Суми е нещо друго“, казва Скибицки.

Руски план за дестабилизиране на Украйна

Май ще бъде ключов месец, тъй като Русия подготвя план в три стъпки за дестабилизиране на Украйна, казва генералът. Първата част се отнася до военния натиск. Дори след като САЩ одобриха законопроекта за помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, вероятно ще минат няколко седмици, преди той да окаже влияние на бойното поле, което ще даде на Русия време да продължи настъплението си.

Вторият етап е кампания за дезинформация, насочена към подкопаване на украинското ръководство и на импулса за мобилизация. Много наблюдатели критикуват закъснелите усилия на Киев, които доведоха до недостиг на войски, но през април страната най-накрая прие проектозакон за мобилизация.

Скибицки потвърждава, че ситуацията с военния персонал се е подобрила донякъде след декември 2023 г., но казва, че недостигът на войници далеч не е приключил. Трето, Русия ще се опита да изолира Украйна в международен план. Доверието в САЩ беше разклатено от близо седеммесечното забавяне на приемането на законопроекта, а евентуалната победа на Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори през ноември прави перспективите за бъдещето още по-несигурни. Според Скибицки основният неизвестен фактор е Европа и дали тя ще успее да засили производството си на отбранителни средства, за да помогне на Украйна и да предотврати по-нататъшна руска агресия.

Поглеждайки към възможния край на войната, разузнавачът смята, че само победите на бойното поле няма да са достатъчни. Дори и Украйна да успее да изтласка руските сили обратно към границите си, подобни войни в крайна сметка трябва да приключат с договори – каза той. Сега двете страни се състезават за „най-благоприятната позиция“, но реални преговори могат да започнат най-рано през втората половина на 2025 г., смята генералът.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img