- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Русия поведе война с жените на мобилизираните

През последните седмици в редица региони на Русия властите отказват и възпрепятстват провеждането на митинги на жените на мобилизираните, които искат тяхното връщане у дома. В най-малко в два от регионите – Кемеровска област и в Красноярския край, полицията е посетила съпругите, участващи в чатовете, в които се обсъждат акциите.

Полицаите предупреждават жените за отговорността, която носят при участие в несанкционирани акции и са ги карали да покажат телефоните и чатовете в Телеграм. Изданието „Важные истории“ знае за най-малко шест такива посещения, при това жените не са обявявали публично намерението си да провеждат акции.

„Не зная как са ни намерили. Номерата на телефоните са скрити. Трябваше да се съберем в Кемерово, но се събраха едва 60 души и се отказаха. Посъветваха ни да се включим в чата на Новосибирск. Не зная защо решиха да идват при нас при положение, че се отказахме. Явно искат да пресекат нещата от корен“, разказва пред изданието една от участничките. Скоро след посещението на полицията чатът на роднините на мобилизираните от Кемерово е изтрит.

В Красноярския край полицаите се обаждат на жените на мобилизираните с предупреждение за отговорността за екстремизъм. По думите на една от събеседничките на изданието, получила такова обаждане, тя е била попитана дали членува в групата „Пътят към вкъщи – Красноярски край.“

Телеграм каналът „Пътят към вкъщи“ обединява роднини на мобилизирани, които искат близките им да се върнат, е създаден на 20 август 2023 г. В него има около 11 хил. потребители. От началото на ноември в канала има около 30 регионални чата, някои от тях вече са недостъпни, в повечето има няколко десетки членуващи.

От септември 2023 г. в „Пътят към вкъщи“ се публикуват инструкции за писането на молби към Държавната дума, депутатите и лично към руския президент, издирван от Международния наказателен съд в Хага Владимир Путин. На 12 ноември телеграм-каналът публикува манифести от името на роднините на мобилизираните, в който се казва, че са готови да подкрепят този, който ще върне близките им у дома.

„Ние не натрапваме политически избор относно властта или по отношение на въоръжения конфликт в Украйна. Всеки е в правото си да се определи самостоятелно. Но ние ще подкрепим този, който върне мъжете ни“, пишат авторите на манифеста.

В началото на ноември в „Пътят към вкъщи“ се появи предложение да се излезе на съгласуван митинг, както и за присъединяване към регионалните акции по случай годишнината от Октомврийската революция. Акциите преминаха спокойно, не е имало заплахи към участниците и никой не ги е задържал.

По-късно в канала се появява анкета, относно готови ли са участниците да подадат заявление за участие в митинг в своя субект на федерацията на 19 ноември. Една трета от малко над хиляди гласуващи (35% из 1093 души) отговарят, че са готови. Около половината от тях уточняват варианта „само да поучастват“. В крайна сметка заявките за митинга са подадени в няколко града – но до момента в нито един от тях властите не са ги одобрили.
Среща във военния комисариат вместо митинг

В Челябинск служителите от кметството предложили на жените на мобилизираните вместо митинг да организират среща с представители на военния комисариат и местното „Бойно братство“, съобщи изданието „7×7“. На тази среща, случила се на 14 ноември, чиновниците отказали провеждането на митинга с мотива, че са получили уведомление само в електронен вид без такъв на хартия.

Кметството на Новосибирск обяснява отказа в провеждането на митинга с това, че неговата цел нарушава „принципа на законността“, но как точно, отказва да уточни. След това жените решават да проведат митинга в „затворено помещение в присъствието на тези, който има непосредствено отношение към мобилизираните“.

Една от съпругите на мобилизираните разказва, че руски войници са били хвърлени в яма голи заради отказ да влязат в бой без подходящо оборудване. От тях е поискано да платят 400 хил. рубли, за да бъдат извадени от дупката.

По думите на жената в ямата могат да попаднат и просто хора, които поради някаква причина не са били харесани от командването.

В Красноярск властите използват за аргумент ковид ограниченията, за да откажат провеждането на митинг. След отказа администраторът на чата, в който се е обсъждал митинга, съобщава, че повече не може да се занимава с това и предава администрирането на чата на Валентина Вронцова – помощник на депутата Елена Пензина. Вронцова пише, че е против митинга, а други две участници в чата, които били „за“ са отстранени от групата. Скоро и самият чат изчезва.

Заявка за провеждането на митинг е подадена и в Москва. Целта на акцията е подкрепа към мобилизираните, установяване на сроковете на службата и демобилизиране на онези, които са били призовани в края на септември 2022 г. До момента не е известно да има отговор от кметството.

 

Снимка: Принтскрийн ASTRA

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -