19.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Русия предупреди: Играете си с огъня

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че членовете на НАТО в Европа си играят с огъня, като предлагат да позволят на Украйна да използва западни оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия, което според него може да доведе до глобален конфликт.

Повече от две години след най-смъртоносната сухопътна война в Европа от Втората световна война насам, Путин все по-често говори за риска от много по-широк глобален конфликт, докато Западът се опитва да се справи с настъплението на руските войски в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред „Икономист“, че членовете на алианса трябва да позволят на Украйна да атакува цели дълбоко в Русия със западни оръжия – мнение, което се подкрепя от някои членове на НАТО, но не и от Съединените щати.

„Постоянната ескалация може да доведе до сериозни последици“, заяви Путин пред репортери в Ташкент. „Ако тези сериозни последици настъпят в Европа, как ще се държат Съединените щати, имайки предвид нашия паритет в областта на стратегическите оръжия? Трудно е да се каже – искат ли те глобален конфликт?“

Путин заяви, че украинските удари по Русия с далекобойни оръжия ще се нуждаят от западна сателитна, разузнавателна и военна помощ – така че Западът ще бъде пряко въвлечен. Той каза, че изпращането на френски войски в Украйна би било стъпка към глобален конфликт.

Говорейки за членовете на НАТО в Европа, Путин заяви, че малките държави там „трябва да са наясно с какво си играят“, тъй като те имат малка площ и много гъсто населени райони.

„Това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руската територия“, каза Путин.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини