- Реклама -

- Реклама -

-0.8 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Русия пренебрегва 2500 убити и ранени, не спира офанзивата към Авдеевка

Руските сили пренебрегват тежките си загуби на фронта и продължават офанзивата си за завземане на източния украински град Авдеевка, казаха днес украински представители, цитирани от Ройтерс.

През последните две седмици Русия се концентрира върху град Авдеевка в Донецка област – град, известен в мирно време с големия си въглищен завод, но сега се смята за бастион на украинската съпротива.

„Врагът се опитва да се придвижи напред, а ние го отблъскваме“, заяви по националната телевизия Олександър Щупун, говорител на южните групировки на силите на Украйна. „Така че в никакъв случай не може да се говори за някаква фиксирана ситуация. Тежките боеве продължават, въпреки че активността донякъде е намаляла. Противникът преминава през някакво прегрупиране“, уточни той. Руските сили разчитат на пехотата, използвайки малки щурмови групи от 30-40 души, каза Щупун, като посочи, че загубите на Русия в района през последните шест дни са 2500 убити и ранени.

Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация на Авдеевка, заяви, че Русия оказва натиск от север, но не може да премине през железопътна линия, намираща се под украински контрол. Той също така отхвърли информацията, че руските войски са си осигурили контрол над една от големите купчини шлака, които преобладават в индустриалната зона на града. В руските репортажи за последните сражения не се споменава Авдеевка, но се казва, че руските войски са отблъснали 15 украински атаки край Купянск, далеч на север.

Украински официални лица също така информираха за тежки сражения край Купянск – град, който първоначално беше превзет от войските, но Украйна си го върна по време на бързото настъпление през североизточната част на страната миналата година. Властите в Харковска област заявиха, че налагат задължителна евакуация на семействата от 10 населени места в района.

Започналата през юни контраофанзива на Украйна доведе до превземането на опустошените села в източната част на страната и на някои селища в южната част, но темпото е далеч по-бавно от миналогодишното настъпление през североизточната част на страната, отбелязва Ройтерс.

Ройтерс не може да потвърди от независим източник информацията, предоставена от двете страни.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -