31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Русия пусна обяви на отвлечени украински деца в сайт за осиновяване

Четири деца, които са били отвлечени и депортирани от Украйна в Русия в началото на пълномащабната война на Владимир Путин, са били обявени за осиновяване в сайт, свързан с правителството в Москва. Това твърди Financial Times в свое разследване, публикувано на 12 юни.

Според базата данни на украинското правителство е потвърдено, че от началото на пълномащабното нахлуване Русия е отвлякла най-малко 19 500 деца. По-малко от 400 от тях са се завърнали у дома. Путин е и със заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага за незаконно отвличане на украински деца. Същото важи за руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

За разследването си от Financial Times са използвали инструменти за разпознаване на лица, публични регистри и интервюта с членове на семействата на отвлечените деца. Журналистите са идентифицирали четири украински деца на възраст от 8 до 15 години на свързания с руското правителство уебсайт за осиновяване usynovite.ru. Съобщава се, че децата са били отвлечени от държавни домове за грижи. Едно от децата е с ново руско име и възраст, различна от тази, посочена в украинския му документ, а друго е с русифицирана версия на името си. В информацията за децата никъде не се посочва, че те идват от Украйна.

Украинската служба за защита на правата на детето е потвърдила истинската самоличност на децата, съобщава британското издание. Роднините на децата са отказали да коментират публично отвличането и сайта за осиновяване, защото според тях това може да попречи на евентуалното им връщане у дома. Според доклад, публикуван в The Guardian на 4 февруари, украинските деца, които са били насилствено депортирани в Русия, са подложени на системни усилия за превъзпитание от страна на руските власти.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини