11.5 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Русия смени главнокомандващия на флота

Александър Мойсеев

Главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Николай Евменов, който заемаше поста от 2019 г., е освободен от длъжност и ще бъде заменен от командващия Северния флот адмирал Александър Мойсеев, съобщават руските медии. Това се случи след поредица от загуби на Черноморския флот, пише Телеканал Дождь.

Унищожените от Украйна кораби потопиха и Николай Евменов

За назначението на Мойсеев съобщи „Фонтанка“ още на 10 март, като се позова на свои източници. Тогава говорителят на президента Дмитрий Песков отказа да коментира тази информация, позовавайки се на секретност.

От началото на войната в Украйна Русия загуби общо над 20 кораба, включително една подводница, десантни кораби и флагманския крайцер „Москва“ заедно с неговия екипаж.

Александър Мойсеев вече командваше руския Черноморски флот от май 2018 г. Година по-късно той беше назначен за командир на Северния флот на Военноморските сили. През 2011 г. Мойсеев беше удостоен със званието Герой на Русия – „за изпитанията на най-новите оръжия“ и успешните ракетни пускове, които бяха проведени под негово ръководство.

Последни новини

- Реклама -