- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Русия ще строи нова военна база на брега на Черно море

Русия планира да построи военноморска база на брега на Черно море в сепаратисткия регион на Грузия Абхазия, заяви пред руския в. „Известия“ след среща с руския президент Владимир Путин лидерът на региона, предаде Ройтерс.

Самообявилият се за президент на подкрепяния от Русия сепаратистки регион Аслан Бжания каза, че е било подписано споразумение за установяване на постоянна военноморска база в региона на Очамчира. „Подписахме споразумение и в близко бъдеще ще има постоянна военноморска база на руския военноморски флот в Очамчирска област“, заяви Бжания пред „Известия“. „Целта на всичко това е да бъде повишено нивото на отбранителните способности както на Русия, така и на Абхазия и този тип взаимодействие ще продължи“, каза още той. „Има и неща, за които не мога да говоря“, добави Бжания.

Русия призна Абхазия и друг сепаратистки регион, Южна Осетия, за независими страни през 2008 г., след като руски войски отблъснаха опит на Грузия да си възвърне контрола над Южна Осетия в продължила пет дни война, която приключи на 12 август 2008 година.

Вестник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че вследствие на украински атаки Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от неговата основна база в анексирания Крим. Агенция Ройтерс отбелязва, че за момента не е получила отговор от Русия на свое запитване за коментар на тази информация.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -