12.4 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Русия внесе своя резолюция срещу оръжията в космоса

Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство. Това се случва седмица след като Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса.

Русия с вето в ООН, ще качва ядрено оръжие в космоса

Руската проекторезолюция отива по-далеч от американско-японското предложение, като призовава не само за усилия за спиране на разполагането на оръжия в космическото пространство, но и за предотвратяване на „заплахата или използването на сила в космическото пространство“, при това „за вечни времена“. В проекта се казва, че това трябва да включва разполагането на оръжия „от космоса срещу Земята и от Земята срещу обекти в космическото пространство“.

Налагайки ветото преди седмица, руският представител в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност, че американско-японският проект не стига достатъчно далеч в забраната на всички видове оръжия в космоса. Резолюцията, на която беше наложено вето, беше съсредоточена единствено върху оръжията за масово унищожение, включително ядрените оръжия, и не споменаваше други оръжия в космоса, отбелязва АП. Тя щеше да призове всички държави да не разработват или разполагат ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение в космоса, както е забранено съгласно международен договор от 1967 г., ратифициран от САЩ и Русия, и да се съгласят с необходимостта от проверка на спазването на това задължение.

Преди резолюцията на САЩ и Япония да бъде подложена на гласуване на 24 април, Русия и Китай предложиха поправка, която призовава всички страни, особено тези с космически възможности, „да предотвратят завинаги разполагането на оръжия в космическото пространство и заплахата за използване на сила в космическото пространство“. При гласуването обаче тя не успя да събере минималния брой от 9 гласа „за“ в 15-членния Съвет за сигурност, припомня АП.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img