32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Руската църква къса отношения с Николай Пловдивски и свещеници „разколници“

Светият Синод на Руската православна църква реши, че не може да има съслужение с петима високопоставени български духовници. Причината е, че въпросните йерарси са „встъпили в църковно общение с разколници“, защото на 19 май са участвали в Истанбул в литургия с „представители на една от украинските разколнически групи“.

Това според руските духовници е нанесло „сериозни щети на отношенията между Руската и Българската православна църква“. Това са Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият епископ Сионий и смолянският епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит.

В решението на Руската църква се казва:

„Светият Синод на Руската православна църква изрази дълбока скръб от факта, че йерарсите на Българската православна църква Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион са участвали в съслужение с представители на украинска разколническа група, като по този начин са нанесли сериозна вреда на отношенията между Руската и Българската православна църква. Участниците в заседанието заявиха невъзможността за съвместно служене с посочените йерарси, които са влезли в църковно общение с разколниците“, се казва в дневниците на Синода, цитирани от ТАСС.

– Сионий ръководи (за пръв път в историята на българската църква) два от трите най-големи манастира – Троянската (от 2014 г) и Бачковската (от 2019 г.) света обител. Третият е Рилският манастир, като те са ставропигиални, т.е. са под пряката юрисдикция на Светия Синод;

– тримата споменати митрополити – Николай, Киприан и Иаков,са сред 13-те членове на Светия Синод на БПЦ.

„Разколниците“, с които съслужиха българските духовници, са митрополит Евстатий и наместникът на Киево-Печорската лавра Епифаний от неканоничната и разколническа православната църква на Украйна, чието име дори не се споменава в съобщението от Москва.

Заседанието в Даниловския манастир в Москва е председателствано от патриарх Кирил, а докладът за случилото се в Истанбул е на митрополит Волокаламски Антоний, който ръководи Отдела за външни църковни връзки.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини