14.6 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Руски хакери погрешка хакнаха воденицата на френско селце вместо язовир

Снимка: Le Monde

В доклад, публикуван в сряда от Mandiant (модерната компания за киберсигурност, собственост на Google), се разбира, че този пропаганден канал е пряко контролиран от Sandworm, едно от основните елитни звена на руското военно разузнаване (ГРУ).

Определено е имало компютърно проникване

ГРУ, руски хакери, ФранцияИ все пак според информация на Le Monde, ако наистина е имало компютърно проникване в софтуера за управление на френска водноелектрическа инсталация, това не е бил язовир, а стара водна мелница с частна електроцентрала на малко селце от 300 жители, Курландон, разположено в Марна.

Google: Руските кибератаки представляват глобална „заплаха“

Руските кибератаки представляват глобална „заплаха“, предупреждава Google
В доклад, който публикува Mandiant, дъщерно дружество на американския гигант, е загрижено за дейността на Sandworm, група компютърни хакери, свързани с руското разузнаване.

Като фантастична чудовищна атака, готова да помете компютърния свят Sandworm, група хакери, активни в Украйна и свързани с руските разузнавателни служби, е готова да се превърне в значителна глобална заплаха.

Атакуват горещи точки на руските интереси

Тази важна компания за киберсигурност е забелязала злонамерени операции, извършвани от тази група, която приема името на създанието, представено от Франк Хърбърт в неговата сага за Дюн. Хакерите са насочени към места по света, считани за политически, военни или икономически горещи точки за руски интереси. „Наблюдавахме групата да извършва шпионски операции в Северна Америка, Европа, Близкия изток, Централна Азия и Латинска Америка“, пишат изследователите на Mandiant в своя доклад. С рекорден брой хора, участващи в националните избори през 2024 г., опитът на Sandworm да се намеси в демократичните процеси допълнително увеличава сериозността на заплахата, която групата може да представлява в близко бъдеще.“

Преди пет години дузина офицери от руското военно разузнаване бяха обвинени в Съединените щати за предполагаемата им намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., които поставиха Доналд Тръмп в Белия дом, според ФБР. Републиканският милиардер отново се кандидатира за президент, след като загуби преизбирането си през 2020 г.

Оръжие за война

Sandworm многократно се е насочвал към западни избирателни институции, включително тези на настоящи и бъдещи страни-членки на НАТО, според доклада на Mandiant. Групата „се опита да се намеси в демократичните процеси в определени страни чрез разкриване на политически чувствителна информация и внедряване на злонамерен софтуер за достъп до изборни системи и изкривяване на изборни данни“, уточнява Mandiant.

Руската армия редовно използва тази група във войната си срещу Украйна, според изследователи. Те уверяват, че Sandworm „е активно ангажиран в пълния набор от операции за шпионаж, нападение и влияние“. През 2022 г. Украйна обяви, че е осуетила руска кибератака, извършена от Sandworm, насочена срещу една от най-големите й енергийни инсталации.

„Ние оценяваме с голяма увереност, че Sandworm се разглежда от Кремъл като гъвкав инструмент на властта, способен да обслужва националните интереси и амбиции на Русия, включително усилията за подкопаване на демократичните процеси по света“, заключават изследователите. Дейностите на групата, като например опити за влияние върху избори или отмъщение срещу международните спортни органи в спорове за допинга на спортистите, предполагат, че „няма ограничение за националистическите импулси“, които могат да оживят програмата на Sandworm, според доклада.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img