30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Руски военни кораби навлязоха в пристанището на Хавана

Руски военни кораби влязоха в пристанището на столицата на Куба, след като и американски, и кубински служители прецениха, че не представляват заплаха за сигурността.

Въпреки това пристигането на руски военни кораби в Хавана се тълкува като демонстрация на силата на официална Москва в момент на нарастващо международно напрежение заради войната в Украйна, съобщава Reuters.

Корабната ударна група на Северния флот, в състава на която влизат атомната подводница „Казан“ и фрегатата „Адмирал Горшков“, акостира в пристанището на Хавана, където ще се проведат две тържествени церемонии по посрещането на руските кораби – поотделно за фрегатата и за подводния крайцер.
Разнородна тактическа група от четири кораба, включително и поддържащи кораби, които предишния ден проведоха учение в Атлантическия океан с използването на прецизни ракетни оръжия, ще направи официално посещение в пристанището на Хавана от 12 до 17 юни. В плановете на руските моряци са включени срещи с командването на ВМС на Куба и с губернатора на Хавана.
Главнокомандващият на руските ВМС Александър Мойсеев е заявил, че посещението в Куба е само една от задачите на далечното плаване и се осъществява в рамките на международното сътрудничество на страната ни.
Кубинското външно министерство, коментирайки посещението на руските кораби, отбеляза, че то е в съответствие с приятелските отношения между Хавана и Москва и стриктно спазва международните правила. Министерството е подчертало, че „нито един от корабите не носи ядрено оръжие и престоят им не представлява заплаха за региона“.

В същото време САЩ съобщиха, че ще наблюдават руските военни учения отблизо.

Според информацията руските кораби ще спрат в Куба и Венецуела, а след ученията ще останат в региона до края на лятото. През есента се очаква да се проведат още  маневри.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини