- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Руският пилот, който се предаде, разказа за възнаграждението си

Руският пилот Максим Кузминов, който през август се предаде заедно с поверения му хеликоптер Ми-8 на украинските сили, разказа подробности за проведената съвместно с украинското разузнаване операция и за възнаграждението, което е получил.

Сумата, за която се е споразумял с Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, е 500 000 долара. Освен това, както и по-рано съобщихме, ще му бъдат издадени и нови документи. За новите интересни детайли около сложната секретна операция, която бе с успешен финал, той разказа в интервю за блогъра Володимир Золкин на 4 септември.

По думите му планирането на спецоперацията с кодово име „Синигер“ е продължило около шест месеца. Всеки възможен изход от операцията е бил предварително много внимателно обмислен. През цялото това време майката на Кузминов се е намирала в безопасност на територията на Украйна.

До деня на полета той е поддържал постоянна връзка с украинското разузнаване. Били са разработени различни варианти на маршрути, но най-благоприятен се оказал този от Курск, при който имало най-малко възпрепятстващи фактори.

Украйна официално гарантира изплащането на парично възнаграждение за всяка изправна единица военна техника, която руски военнослужещи предадат на Киев. Сумите са следните – 1 милион долара за предаване на боен самолет, 500 000 долара за хеликоптер и 100 000 долара за танк.

 

- Реклама -

Последни новини