32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Руското разузнаване: Украйна е пряко замесена в атентанта от „Крокус сити хол“

Украинското военно разузнаване е пряко замесено в смъртоносна атака срещу концертната зала край Москва, при която бяха убити над 140 души, съобщи ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников.

Жертвите от атентата в Москва надхвърлиха 100. „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката

„Разследването продължава, но вече може да се каже със сигурност, че украинското военно разузнаване е пряко замесено в това нападение“, каза Бортников, цитиран от държавната информационна агенция.

Атентаторите в „Крокус сити хол“ щели да получат по 1 милион рубли

Русия е отправяла подобни обвинения и преди. Бортников не представи доказателства в подкрепа на твърдението си, посочва Ройтерс.

Шефът на ФСС също така обвини военния съюз НАТО, че улеснява прехвърляне на „наемници и бойци на международни терористични организации от Близкия изток, Северна Африка и Афганистан“ в Украйна, за да могат да воюват срещу руските сили там.

„Ислямска държава“ пое отговорност за клането в концертната зала през март, а американски служители казаха, че разполагат с разузнавателна информация, която показва, че то е извършено от афганистанския клон на терористичната мрежа – „Ислямска държава-Хорасан“. Украйна многократно отрече да е имала нещо общо с атаката.

Киев отрече съпричастност към атентата в Москва

Бортников е цитиран от ТАСС, че „Ислямска държава-Хорасан“ е изиграла роля в координирането на действията на нападателите, а украинското военно разузнаване също е играло пряка роля.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини