Ще се използват от военното формирование „Легион Свобода на Русия“ в рамките на украинската армия основно за превоз на офицери.

На площада пред храм-паметник „Свети Александър Невски“ в София бяха показани шестте автомобила.

Хората, които показаха колите, бяха с маски и очила. Те предоставиха на журналистите визитни картички на „Група за техническо обезпечение в България“ към „Свобода России“.

Двама от мъжете говориха пред медиите, но не поискаха да се представят. Причината, по думите на единия, е, че в Русия хора, които работят против режима на Путин, са подложени на тормоз. Те се опасяват, че ще пострадат техните роднини.

Организаторите обясниха, че това е третата партида автомобили, които се закупуват от България и ги изпращат на фронта към руския легион. Това са руснаци, които воюват на страната на украинците.

Средствата са събрани от руски граждани и етнически руснаци. Освен техника към фронта в Украйна те изпращат още дронове и термобельо, но не и оръжия, обясни единият от мъжете.

Във връзка с действията на „Легион Свобода на Русия“ на фронта мъжът обясни, че „те защитават Украйна, не нападат“ и добави, че украинците не са агресор, а искат да освободят териториите си.

„Като гражданин на Русия считам за неприемливи действията ѝ и правя всичко, за да помогна на Украйна да победи режима на Путин. Да бездействам, не е вариант, ако не направим нещо, ситуацията няма да се подобри и ще продължат да загиват хора“, сподели един от мъжете.