11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Руснаците превзеха Роботино, село на „линията Суровикин“, едва върнато от украинската армия по време на контранастъплението през 2023 г.

Руската армия обяви в сряда повторното превземане на село Роботино, разположено в Запорожка област, едно от ключовите населени места, които украинската армия превзе трудно по време на контранастъплението през лятото на 2023 г., информира руската агенция ТАСС.

„Части на Днепърската група сили освободиха напълно село Роботино, едно от малкото населени места, които Киев си върна по време на контранастъплението миналото лято“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Руснаците съобщиха, че са нанесли загуби в жива сила и бойна техника на 65-та украинска механизирана бригада, 121-ва бригада на териториалните сили и 23-та гвардейска бригада, защитаващи фронтовата линия в районите на Малая Токмачка (Запорожка област), Никополе (Днепропетровска област) и Золота Балка (област Херсон) ). Според руските военни украинците са загубили 25 войници, две превозни средства и едно артилерийско оръжие – гаубица M777, дарена от САЩ.

Село Роботино беше епицентърът на ожесточени сблъсъци между украинци и руснаци през лятото на 2023 г., по време на контранастъплението, предприето от силите на Киев в района на Запорожие. Украинските войски заявиха в края на август 2023 г., че са успели да пробият първата отбранителна линия на укрепителния комплекс, известен като „линията Суровикин“ край този град.

Така наречената „линия Суровикин“ е система от отбранителни структури, блокиращи пътя на украинската армия към Азовско море и Крим.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img